El nou executiu de Salvador Illa ha expressat el seu "suport i reconeixement" als Mossos d'Esquadra i ha evitat valorar el dispositiu per a intentar detenir el president a l'exili, Carles Puigdemont, dijous passat als voltants del parc de la Ciutadella i que va ser comandat pel ja exconseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i pel cap dels Mossos, Eduard Sallent. De fet, per escenificar el suport al cos dels Mossos d'Esquadra, aquest mateix dimecres, el president Illa visitarà el Complex Egara, a Sabadell, per a traslladar-los la "plena confiança en el cos". Així ho ha anunciat la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, que ha evitat valorar la situació al cos perquè hi ha un procés judicial en marxa. De fet, tampoc no s'ha pronunciat sobre l'informe del Ministeri de l'Interior, segons el qual l'Estat va oferir als Mossos la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per detenir Puigdemont, però no els van requerir.

Demana uns dies pel nomenament de Trapero

En la roda de premsa posterior a la primera reunió del Consell Executiu, Sílvia Paneque ha anunciat la visita del president Salvador Illa i la consellera d'Interior i Seguretat, Núria Parlon, al Complex Central dels Mossos d'Esquadra aquest dijous. Ha assenyalat que "la voluntat i el que es persegueix és mostrar per part del president i la consellera el ple suport als mossos i conèixer de primera mà les inquietuds i neguits". Preguntada sobre el dispositiu per a intentar detenir Carles Puigdemont, la nova portaveu de l'executiu s'ha limitat a expressar la "plena confiança en el cos i la professionalitat" i ha evitat entrar en els detalls perquè "està en via judicial". D'altra banda, sobre possibles canvis dins del cos de Mossos d'Esquadra com el nomenament del major Josep Lluís Trapero -anunciat per Illa durant la campanya electoral-, Paneque ha demanat "uns dies" i ha indicat que la consellera d'Interior ja n'informarà.

Es remet als acords amb ERC i els Comuns i demana temps per a la millora del finançament 

Així mateix, Paneque també ha parlat sobre la qüestió de la reforma del finançament. Malgrat que no s'ha tractat en la reunió d'aquest dimarts, la portaveu de l'executiu ha subratllat que el govern i consellers estan "compromesos amb els acords d'ERC i els Comuns", tot i que ha esquivat totes les preguntes per definir l'acord com a "concert econòmic". "Es donarà compliment i honorarem els pactes als quals vam arribar", ha dit Paneque, que ha demanat temps, tenint en compte que fa 48 hores que estan nomenats com a consellers. Amb tot, ha insistit en la millora del finançament per a Catalunya i una quota de solidaritat. "No pot ser en contra de qualsevol altra comunitat autònoma d'Espanya"; ha dit la consellera de Territori, que també ha insistit en la necessària aplicació de la llei d'amnistia davant les paraules de Jordi Turull, qui assegurava que el govern espanyol pot fer molt més. 

A més, el president Illa ha encarregat a la consellera d'Economia i Hisenda, Alícia Romero, que comenci a treballar en els pressupostos de l'any que ve. Així ho ha traslladat el cap del Govern en la primera reunió, celebrada aquest dimarts, perquè Romero porti un "informe" de cara al pròxim Consell Executiu, el 27 d'agost. La consellera valorarà els possibles calendaris i també "les possibilitats de recuperar el pressupost que estava pactat". 

Reunió a Poblet al setembre

Paneque també ha anunciat que Illa reunirà tots els consellers al Monestir de Poblet a principis de setembre per marcar les "línies estratègiques" del nou Govern abans del debat de política general. Curiosament, Poblet és un dels emblemes del president Josep Tarradellas, un dels referents polítics de Salvador Illa. Tot i que no ha concretat la data, Illa s'està reunint aquests dies amb tots els consellers per "encomanar el pla de treball i fixar les prioritats" a desenvolupar els pròxims anys, segons ha explicat la portaveu del Govern, que també ha comentat que l'executiu prepara un decret òmnibus de sequera "per tenir totes les infraestructures relacionades amb el cicle de l'aigua dimensionades".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!