La política territorial serà una de les carpetes clau del Govern de Salvador Illa, amb reptes com la materialització del traspàs de Rodalies, l'ampliació de l'aeroport o garantir el dret a l'habitatge. La consellera del ram, Sílvia Paneque, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per explicar les principals línies del seu departament. Paneque ha insistit que l'ampliació de l'aeroport de Barcelona-El Prat és "urgent i inajornable" i ha pogut constatar de nou les reticències dels socis d'investidura davant el projecte. Ho ha fet just l'endemà que Junts tombés al Congrés la tramitació de la llei que regula els lloguers de temporada, la qual cosa s'ha convertit en un altre dels punts calents de la compareixença.

Paneque ha recordat que el 2021 es va arribar a un acord amb el govern de Pedro Sánchez per invertir 1.700 milions d'euros per convertir El Prat en un hub intercontinental i ha explicat que a la segona reunió del Consell Executiu ja va proposar que es reactivés la comissió tècnica Estat-Generalitat per desencallar l'ampliació de manera consensuada amb els ajuntaments. El propòsit és, ha dit, tenir-ho enllestit el 2027 atès que El Prat opera gairebé al límit de la seva capacitat, de 55 milions de passatgers anuals.

Avançant-se a les reticències que el projecte provoca, la consellera ha volgut tranquil·litzar els socis d'ERC i Comuns. "Som conscients dels riscos; per això prestarem especial atenció a la preservació de la biodiversitat i a la qualitat de vida dels veïns dels Delta del Llobregat", ha assegurat, alhora que ha recordat que la Xarxa Natura 2000 preveu un tractament específic d'obligat compliment per normativa europea.

El diputat de Junts, Salvador Vergés, ha demanat anar més enllà i ha reclamat el traspàs a Catalunya dels aeroports i una ampliació de la capacitat qualitativa de l’aeroport del Prat. “No volem un low cost, ni ser una simple terminal de Barajas”, ha advertit.

Complir els acords

Però la resposta més contundent ha arribat dels socis d'investidura. En nom d’ERC, la diputada Laura Vilagrà ha recordat al PSC que el seu és un govern en minoria que haurà de pactar qualsevol moviment; li ha advertit contra la pretensió d’impulsar l’ampliació de l’aeroport “a qualsevol preu” i ha subratllat que hi ha un acord amb ERC que ha de complir “fil per randa”.

També des dels comuns, Lluís Mijoler ha mostrat la sorpresa per la referència de la consellera al projecte d’ampliació de l’aeroport acordada amb el 2021 amb el govern Sánchez. “Si anem a allò, al 2021, al projecte d’ampliació, d’asfaltar la Ricarda, segurament no ens hi trobarà”, ha advertit, a més de qüestionar la necessitat de l’ampliació i d’interrogar a la consellera sobre “amb qui compta per tirar endavant això?”.

Prèviament, també des dels Comuns Susanna Segòvia havia advertit a la consellera que tot el que hi ha a l’acord d’investidura condiciona la resta de propostes que tiri endavant el Govern, com per exemple, l’aprovació dels pressupostos. “A vegades hem sentit moltes temptacions i paraules del president Illa i d’altres consellers de parlar d’altres majories possibles”, ha retret alhora que ha advertit que el rebuig a la tramitació de la llei sobre regulació de lloguers demostra que Junts “no és de fiar”.

Paneque ha respost als socis d'investidura que el Govern no oblida la seva situació de minoria però ha insistit que el fet que hi hagi una prioritat a l'hora de buscar els suports no vol dir que no es puguin obrir al diàleg i escoltar propostes d'altres grups que poden representar un acord més ampli. 

Habitatge

El no de Junts a tramitar al Congrés la regulació de lloguers de temporada s'ha convertit en l'altre gran punt d'atenció. Només prendre la paraula, la consellera ha carregat contra el vot de Junts al Congrés, ha assegurat que és "un cop duríssim i inexcusable per a la majoria de la gent". "Hi havia l'oportunitat de pactar i consensuar i per diferents càlculs polítics aquesta oportunitat ha caigut", ha lamentat, després de subratllar que "la unitat del poble civil és imprescindible i, ara mateix, les classes mitjanes estan enfadades amb raó, perquè el preu de viure a Catalunya és excessiu a totes llums". La consellera ha acusat Vergés d'haver tombat el projecte per un càlcul de vots, ni tan sols entrant en el possible contingut. 

ERC també ha dedicat una etzibada a Junts, assegurant que no s'entén que els diputats d'aquest partit es permetessin votar-hi en contra de la proposta. “És el Junts més liberal de la història, aquell que defensa els drets d’una petita classe de privilegiats envers dels joves i les famílies. Això no ens acosta a la independència”, ha retret.

També la CUP i el PSC han criticat el vot del grup de Míriam Nogueras. El portaveu de Junts ha reservat la resposta a aquest tema per a la darrera de les seves intervencions. Vergés ha preguntat els Comuns, la CUP, ERC i PSC si s'han llegit la llei abans de criticar el seu vot. "M'ensumo que toquen d'oïda. Jo me l'he llegit. L'hem treballat a fons i hi ha qüestions que no estan bé", ha advertit. Segons Salvador Vergés l'objectiu era aturar la tramitació de la llei i ha advertit que aquesta mateixa tarda se'n pot tramitar una altra, en què s'inverteixi realment en habitatge. La intervenció de Vergés ha provocat una nova carregada d'ERC i Comuns, i retrets del PSC, que ha retret al diputat de Junts el tracte que ha dedicat a la consellera.

Pel que fa la resta de grups, també la CUP ha retret a la consellera la proposta d’ampliació de l’aeroport i ha reclamat al Govern que en comptes de pensar “només en el turisme” concentri les preocupacions en la situació de les Rodalies.

El PP ha celebrat que la consellera aposti per l’ampliació de El Prat i ha reclamat que es respecti als propietaris privats dels pisos, a més de retreure la falta de concreció de les seves propostes.

Vox ha tret credibilitat al compromís del govern d’ampliar l’aeroport i ha defensat que Catalunya continuï apostant per l’energia fòssil, en un mix energètic en el qual ha demanat si el govern té intenció de mantenir les centrals nuclears.