Pànic, aquesta és la paraula en la qual tots els diaris coincideixen i que es repeteix a les portades i els editorials de tota la premsa, la d’aquí i la de fora. És el sentiment que va envair al partit demòcrata després del desastrós debat del president dels Estats Units, Joe Biden, que és (fins al moment), el candidat a la reelecció en les eleccions del pròxim 5 de novembre. Un pànic que s’ha estès a la resta del món, que assisteix atònit al fet que la nació més poderosa del planeta està en mans d'un octogenari ‘gagà’ i que Donald Trump, l’amic de Vladímir Putin, pot tenir una catifa daurada cap a la presidència, amb les conseqüències que pot tenir per la geopolítica internacional, amb dues guerres com la de Gaza i d’Ucraïna en curs, que poden rebre una influència nefasta per Europa si el republicà torna a ocupar la butaca presidencial. Només queden cinc mesos per la cita electoral i totes les alarmes s’han encès entre els demòcrates, que qüestionen que Biden es presenti a la reelecció. Entre els demòcrates, però també  els aliats de l’OTAN, que ja tremolen.

Si les enquestes abans del debat d’aquest dijous ja eren molt favorables a Trump, després del primer enfrontament cos a cos entre els dos candidats, Biden ha quedat pràcticament KO abans que comenci el veritable combat, i l’àrbitre ja ha començat el compte enrere. Biden ja era el president de més edat de la història dels Estats Units, però des que va complir 81 anys el 20 de novembre del 2023, l’edat es va convertir en un enemic inclús més temible que el mateix Trump, que només té 3 anys menys, però que s’afanya a dir que l’edat no és el problema de Biden, sinó la seva incompetència. Biden acabaria el seu segon mandat amb 86 anys, i malgrat que en els darrers mesos ha donat senyals d’alarma que les seves facultats mentals i físiques estaven minvades, notícies que han fet la volta al món, però el debat ha acabat de posar de manifest el que tothom ja sospitava. La darrera oportunitat de Biden de fer callar els dubtes, es pot haver convertit en la seva condemna definitiva. Però el que més sobta, és que els demòcrates hagin trigat tant a adonar-se’n.

Un diari com La Vanguardia, que té en la informació internacional un dels seus signes d’identitat, destaca que “el partit demòcrata qüestiona la candidatura de Biden”, i que el president “desferma el pànic entre els seus seguidors després de la desfeta del seu primer debat amb Trump”. El rotatiu català qualifica l’actuació de Biden de “dramàtica”, i explica que a poc més de quatre mesos per a les eleccions, i amb el procés de les primàries acabat, aquest escenari passa necessàriament per la renúncia de Biden o per la ruptura dels seus delegats en la convenció nacional que celebraran els demòcrates el pròxim mes d'agost a Chicago”. I el rotatiu recull frases demolidores d’exassessors demòcrates com David Plouffe, ex cap de campanya de Barack Obama. “A Biden i a Trump els separen tres anys, però aquesta nit semblava que se n'emportessin 30. Això és en el que es fixaran els votants”, en una entrevista amb MSNBC, en què va definir el debat com un “moment Defcon 1”. Tota la premsa nord-americana, començant pel New York Times, com recull el rotatiu dels Godó, recull columnes d’opinió molt contundent, demanant que els demòcrates replantegin la candidatura de Biden abans de la convenció de Chicago, que se celebrarà del 19 al 22 d’agost, i on s’hauria de formalitzar la candidatura de l’actual president. 

També El Periódico dedica la seva gran imatge de portada al tema del dia, sota el títol “el debat i el Suprem acorralen Biden”, afirma que “els demòcrates intenten controlar el pànic per la fràgil imatge del president”. L’Ara, entre la resta de capçaleres catalanes, titula “pànic demòcrata per l’evident feblesa de Biden davant Trump”, i fins i tot El Punt Avui, fa una crida en la seva portada també parlant de “pànic demòcrata pel paper de Biden contra Trump”.

En la premsa madrilenya, el debat també és el tema del dia. El País recull en portada que “el fiasco de Biden davant Trump commociona els demòcrates”, i parla de “naufragi” i del “desconcert” dels membres de la seva formació, “que va entrar en pànic”. Però també recull que el president es manté “ferm per ser candidat malgrat naufragar davant el republicà i entre pressions per renunciar”. Biden, en un acte electoral posterior al debat, va deixar clar que ell vol ser el candidat en la contesa electoral i va justificar el seu mal paper en el fet que “és difícil debatre amb un mentider”. Caldrà veure si els demòcrates aconsegueixen consensuar un candidat alternatiu i, el que és més clau, convèncer Biden perquè renunciï a la reelecció.

La resta de diaris segueixen la mateixa línia. El Mundo parla de “pànic demòcrata davant la imatge senil de Biden” i es fa ressò de què la premsa progressista dels Estats Units “el crucifica i el New York Times demana que es retiri després del catastròfic debat amb Trump”, que faci el seu “darrer servei patriòtic”. El diari madrileny parla de les pressions de “donants i militants” per buscar un relleu electoral. També l’ABC utilitza la mateixa paraula recorrent en el seu titular. “Els demòcrates, en pànic, es mobilitzen per jubilar Biden”, mentre que La Razón destaca que “l’actuació inconnexa i vacil·lant de Biden davant Trump fa saltar les alarmes entre els demòcrates”.

'La Vanguardia' 29 CAT
'La Vanguardia' 
'El Periódico' 29 CAT
'El Periódico' 
'Ara' 29
'Ara'
'El Punt Avui' 29
'El Punt Avui' 
'El País' 29
'El País' 
'El Mundo' 29
'El Mundo'
'ABC' 29
'ABC' 
'La Razón' 29
'La Razón'
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!