Segons les dades, Europa és el continent amb més casos de Covid-19 del món. Com ja s'ha comentat durant les últimes setmanes, després d'un estiu en relativa calma, el virus va tornar amb força i ha posat en alerta a tots els països. Actualment, a Europa hi ha 14.135.668 persones infectades, 5.429.228 l'han superat i 329.990, malauradament, han perdut la vida.
El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), cada setmana publica les actualitzacions dels mapes de quatre indicadors. Malgrat totes les mesures i restriccions aplicades als països, actualment, gairebé tota Europa està tenyida de vermell fosc, la tonalitat més fosca dels indicadors. A continuació, analitzem els indicadors aplicats al mapa:
Contagis per cada 100.000 habitants
L'indicador del mapa de l'ECDC, mostra un escenari molt preocupant. Tant l'Europa meridional com la septentrional mostren unes dades en màximes: Espanya, França, Itàlia, Bèlgica, Regne Unit, la major part d'Alemanya, Àustria, Polònia, Suècia, Lituània, Letònia i també tota la regió Balcànica, a Romania, Hongria i Bulgària tenen més de 150 casos per 100.000 habitants.
Els pocs països que tenen una millor situació, entre 50 i 149 casos per cada 100.000 habitants, com ara Irlanda, Islàndia, algunes regions de Noruega, Albània i Macedònia.
Les excepcions europees que, malgrat tenir casos, no superen els 49 per cada 100.000 habitants són Finlàndia i unes regions de Noruega i Grècia.
Zones de risc dins la UE
El segon indicador que mostra l'EDCD són les zones de risc dins la UE. En aquest mapa podem veure la combinació de dues dades, la taxa de notificació de casos i la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques de coronavirus.
Majoritàriament, tots els estats comunitaris estan tenyits de vermell, la qual cosa implica que tenen més de 150 casos per cada 100.000 habitants i, alhora, de totes les proves diagnòstiques que fan, més d'un 4% donen positiu.
Al nivell intermedi, pintats de color groc, hi trobem gran part de Noruega, gairebé tota Finlàndia menys una regió i certes zones de Grècia. Aquestes són zones que tenen més d'un 4% de positius a les proves diagnòstiques, però no arriben als 150 casos per 100.000 habitants.
L'única part de tota Europa que es mostra de color verd, és a dir, que no es considera una zona de risc, és un conjunt de regions al sud-oest de Finlàndia: l'Ostrobotnia central i meridional, Satakunta i Pirkanmaa.
Nombre de proves diagnòstiques realitzades
Pel que fa al nombre de proves diagnòstiques fetes, gran part de la UE es troba per sobre dels mínims establerts de les 300 per cada 100.000 habitants, l'única regió que no arriba aquest llindar és Irlanda del nord.
De fet, la immensa majoria d'Estats es troba a la forquilla d'entre 1.000 i 2.499 proves diagnòstiques per cada 100.000 ciutadans. Els països que superen aquesta xifra de proves fetes són Islàndia, Dinamarca, Luxemburg, Noruega, Xipre i el nord d'Itàlia, algunes regions d'Espanya i Catalunya. L'única que es queda per sota és Polònia a algunes regions.
Positius en proves diagnòstiques
Un altre indicador de l'EDCD és el percentatge de positius en les proves diagnòstiques. En aquest mapa veiem com a la majoria dels estats de la UE aquest percentatge és superior al 4%, encara que no s'indica el valor total de la dada. Els únics Estats que aconsegueixen, de moment, un percentatge inferior són els països nòrdics Dinamarca, Suècia, Finlàndia i Islàndia.
Contagis, realitzacions de test i positius
L'últim gràfic de l'EDCD és una combinació de dades dels altres gràfics. Mesura els contagis detectats, els tests que s'han realitzat i els positius per analitzar d'una manera més global com es desenvolupen els contagis.
Com es pot observar al mapa, la majoria de països a Europa superen els 150 casos per cada 100.000 habitants i també superen el 4% de positius en els tests. Per això, gairebé tot el continent està en un blau fosc. Les úniques excepcions tornen a ser els països que estan en una millor situació: Noruega, Finlàndia, Islàndia i una petita regió de Grècia.