La possibilitat d'un referèndum pactat causa pànic a la Moncloa: fins a tres ministres del nou executiu de Pedro Sánchez han sortit avui a dir "no" al dret d'autodeterminació de Catalunya, en tres entrevistes a diaris. En el primer cap de setmana després que el nou govern socialista ha arribat al poder, la ministra d'Administracions Territorials, Meritxell Batet; el de Foment, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta, Carmen Calvo, han deixat ben clar que "no hi ha res a negociar" sobre un referèndum.
Meritxell Batet ha assegurat que no es tracta de "veure qui guanya a les urnes", ja que defensa que amb un referèndum "no sortiríem del conflicte". En una entrevista a El Periódico, la socialista ha explicat que "no es tracta de votar independència sí o independència no", sinó de "buscar una solució de consens".
La vicepresidenta Carmen Calvo també s'hi ha referit en una entrevista al rotatiu El País. "El referèndum no entra en cap agenda del govern d’Espanya. No hi pot entrar. Nosaltres també som el govern dels catalans, tant dels independentistes com dels que esperen que el seu govern estigui a l’altura de la tranquil·litat que necessiten”, ha sentenciat. I seguint aquesta línia, el ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, també ha rebutjat el dret d'autodeterminació de Catalunya en una entrevista a l'ABC, en què ha estat ben contundent: “No hi ha res a negociar” sobre això.
Sense formar part del govern espanyol, el líder del PSC, Miquel Iceta, una altra figura clau de les negociacions amb l'Estat, també ha afirmat "que no hi ha marge per a un referèndum".
VÍDEO | El nuevo Gobierno de Sánchez no incluirá un referéndum en el diálogo en Cataluña: "Ahí no hay nada que negociar" https://t.co/RknyQxwhXy
— laSexta Noticias (@sextaNoticias) 10 de juny de 2018
El nou executiu de Sánchez sí que posarà sobre la taula la possibilitat de recuperar els 45 dels punts que el president Carles Puigdemont —i abans, Artur Mas— va plantejar a Mariano Rajoy fa dos anys. En total, els punts proposats pels catalans eren 46, ja que l'últim planteja la celebració d'un referèndum. Aquest, tal com va passar amb Rajoy, no entrarà en la hipotètica oferta de diàleg del nou govern espanyol.
Aquestes declaracions arriben l'endemà que l'expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia, Alfred-Maurice de Zayas, afirmés que cal comprendre que "Catalunya té una cultura i tradicions pròpies" i que, per tant, "l'únic camí a seguir és a través d'un nou referèndum". A més, va recordar que tots els estats membres de les Nacions Unides i/o els estats que formen part de Pactes Internacionals de Drets Civils i Drets polítics i Drets econòmics, entre ells Espanya, s'han compromès legalment a respectar i promoure el dret d'autodeterminació.