Les dades sobre l’ús social del català cada dia van més a la baixa, amb la llengua sota mínims en les generacions més joves. Aquesta situació també té la seva repercussió a l’escola catalana, amb alumnes que fins i tot es neguen a parlar en la llegua pròpia a les classes de català, fet que ha portat els professors a una situació límit. Tenint en compte l’estat actual de la llengua i el paper clau que té l’escola i el model d’immersió lingüística (posat en dubte a la Unió Europea després de l'esbiaixat informe sorgit de la missió dels eurodiputats el passat mes de desembre), la plataforma Pública i En Català ha organitzat la jornada “Català i Escola”, que se celebrarà el pròxim 20 d’abril a Barcelona. Segons han explicat els seus organitzadors, que inclou el SEPC i els sindicats docents USTEC, CGT, La Intersindical i COS, aquestes jornades sorgeixen de “la necessitat, creiem que imperiosa i compartida de reflexionar amb profunditat que aquest hauria d’exercir dins de l’àmbit educatiu”.
La Plataforma Pública i En Català va néixer el març del 2022, davant l’amenaça d’una sentència lesiva contra la immersió per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tal com finalment va succeir. Amb tot, els organitzadors de les jornades assenyalen que també van sorgir arrel de la “manca de defensa del català” en la política lingüística del Govern”.
Més enllà del paper de l'escola
Així, tot i que l’objectiu és analitzar el paper clau que tenen els centres escolars en la supervivència del català, també es va més enllà. “Ens preocupa la situació sociolingüística sobre de la llengua, en espais com l’oci o els esplais”, assenyalen. Per aquest motiu, en les diferents taules rodones d’aquesta jornada a l’abril, que s’allargarà durant tot el dia, s’anirà més enllà de l’estat del català a les aules. Es posarà el focus també en l’ús de la llengua a les xarxes socials, amb el podcast L’Arrabassada, creat per tres nois de Nou Barris, districte de Barcelona on l’ús de la llengua baixa fins a només un 5%. Entre els ponents també hi destaquen Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, i Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua, o representants de La Bressola, escola a la Catalunya Nord per conèixer la seva experiència amb la immersió en un entorn encara més agressiu contra el català.
Iolanda Segura, de l’USTEC, ha destacat en l’acte de presentació de les jornades ha destacat que l’objectiu de les jornades és “veure que podem fer per superar aquests entrebancs i defensar la llengua”. “En un context social en què la digitalització està suposant que s’imposi el castellà sobre el català”, ha lamentat Segura, advertint que “si no fem res i continuem com ara, acabarà sent irreversible”.