Avui han tingut lloc tots els tràmits. A primera hora del matí, la vicepresidenta Yolanda Díaz i la ministra Ione Belarra han promès els seus nous càrrecs davant del rei Felip VI. Posteriorment, s’han dirigit a la seu del Ministeri, on s’ha produït el traspàs de carteres per part de Pablo Iglesias, que ja no és vicepresident segon del govern espanyol. Continuarà sent el secretari general de Podemos i el candidat de la seva formació a la Comunitat de Madrid. Però ja no és a La Moncloa. Quin serà el seu paper a partir d’ara? Quina serà la seva interlocució amb Pedro Sánchez? Fins ara, els moments més tensos els han resolt entre Sánchez i Iglesias. A partir d’avui s’obre un nou període en les seves relacions, encara per definir.
El mateix Pablo Iglesias ha admès aquest dimecres que Unidas Podemos passa d’un hiperlideratge a un “lideratge coral”. En una entrevista a la Cadena SER, el ja exvicepresident espanyol ha subratllat que continuarà sent el secretari general de Podemos “el temps que toqui” i que mantindrà la interlocució amb el president Pedro Sánchez, amb qui ha construït una “confiança especial”, tot i que el diàleg dins l’executiu central recaurà en la nova vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz. S’ha tornat a mostrar convençut que Díaz “serà la pròxima presidenta del govern i portarà Unidas Podemos més lluny del que ho he fet jo”.
Però des del PSOE s’ho miren amb recel. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha volgut marcar-li els límits. “Ja no és al govern”, ha recordat la dirigent socialista en una atenció als mitjans. “El senyor Iglesias és ara el líder d’un partit que és present al govern de coalició i que parlarà quan correspongui i sigui necessari objectivament amb el secretari general del PSOE, que és el president del govern”, ha insistit Calvo. Per altra banda, ha assegurat que “continuaran avançant” per complir els acords de coalició, però que això “no significa que un dels dos partits imposi a l’altre estrictament els seus criteris”. Complir els acords, ha conclòs, vol dir “asseure’s una vegada, una altra i una altra fins que l’acord s’assoleixi”.
Així, caldrà veure com es redefineix el paper de Pablo Iglesias, especialment després de les eleccions madrilenyes del 4 de maig. El vicepresident sortint no només ha assumit fins ara la cartera de Drets Socials, sinó també el lideratge de l'agenda política. En canvi, Yolanda Díaz s'ha centrat en la seva cartera de Treball, en els temes sectorials, i ha passat de puntetes per altres assumptes, com podria ser el conflicte polític català o la monarquia.
A partir d’avui, Nadia Calviño ha passat a ser la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz la vicepresidenta tercera i Ione Belarra la ministra de Drets Socials. Díaz i Belarra han rebut la cartera de mans d’Iglesias a la seu del Ministeri. La imatge de tres dones al Palau de La Zarzuela ha estat molt potent. Ara el Consell de Ministres té més dones que homes.
Belarra promet regular els lloguers
Especialment interessant ha estat el discurs de la nova ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que en la seva etapa de secretària d'Estat d'Agenda 2030 havia donat molta guerra. No només carregava contra la ministra Margarita Robles, per ser aplaudida per la dreta, sinó que també ha participat en negociacions com les de la nova llei d'habitatge, encara encallada. En el seu parlament després del traspàs de carteres, Belarra s'ha compromès a fer complir l'acord de govern de coalició. No ha passat de puntetes per cap assumpte, i ha assegurat que "punxarà d'una vegada per totes la bombolla" de l'habitatge i "regularà els lloguers com assenyala l'acord de govern". Tant Díaz com Belarra han dedicat part dels seus discursos a elogiar el paper de Pablo Iglesias a l'executiu central.