Si bé pràcticament tots els titulars de la setmana els ha acaparat la predisposició de la CUP a assumir la presidència del Parlament, el cert és que el debat de fons en el marc de les negociacions amb ERC i Junts transcorre, de moment, per un altre camí i se centra, eminentment, a trobar un denominador comú per compartir un projecte estratègic de legislatura, independentment de si és des de dins o des de fora de les institucions. Els cupaires han identificat dos forats negres en aquest sentit: la gestió de la repressió contra l'independentisme i els moviments socials per part de la conselleria d'Interior i l'emergència habitacional, especialment pel que fa als desnonaments.
Des de dimecres fins aquest divendres, la direcció del partit recull la veu de les bases a les Assemblees Obertes Parlamentàries, que acabaran comptant amb la participació de prop d'un miler de militants d'arreu del territori. L'objectiu de les trobades —telemàtiques— és traslladar als quadres l'estat de les converses amb ERC, Junts i els comuns i copsar l'opinió de la militància sobre el rol que ha d'exercir la formació en la propera legislatura.
La conclusió que extreu la CUP després de les assemblees, que de moment són únicament consultives, és que durant la passada legislatura van quedar al desobert "dues grans hemorràgies" que cal subsanar. L'una, la "repressió contra les mobilitzacions, l'independentisme i els moviments socials". Aquí s'emmarca tant el paper dels Mossos d'Esquadra a l'hora de sufocar determinades mobilitzacions com el fet que la Generalitat estigui personada contra alguns detinguts en marxes independentistes.
La conselleria d'Interior, en mans de Junts per Catalunya des del 2017, és el gran cavall de batalla per a la CUP, ja no d'ara, sinó de sempre. Els anticapitalistes exigeixen canvis profunds en el model d'ordre públic i han vist reforçades les seves reivindicacions amb els incidents ocorreguts durant els disturbis de les últimes nits a Catalunya. Pel que fa la qüestió dels desnonaments, va en la línia del gir a l'esquerra que demanden els anticapitalistes de cara a la propera legislatura.
Consell polític sense veredicte final
Aquest dissabte la CUP reuneix el consell polític del partit. És l'òrgan màxim de presa de decisió entre assemblees nacionals i es reuneix de manera ordinària cada mes per abordar tant qüestions organitzatives com estratègiques.
Els documents que el secretariat nacional duu a aquestes trobades poden ser de debat i votació, només de debat o merament informatius. En el cas d'aquest dissabte, el document referent a les negociacions, que inclou la pregunta sobre si s'ha d'aspirar o no a la presidència del Parlament, serà únicament de discussió. És a dir, que no hi haurà cap decisió definitiva.