L'independentisme ho ha tornat a fer. En una nova jornada històrica, la ciutadania ha tornat a sortir als carrers de Barcelona en la manifestació de la Diada 2022. I ho ha fet vencent l'amenaça de la desmobilització propiciada pel context polític actual, definit per l'estancament del procés, així com la decisió del president de la Generalitat i la plana major d'Esquerra Republicana de vetar la manifestació unitària organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana. Malgrat tot, s'ha aconseguit superar la xifra d'assistència registrada l'any passat, que segons l'organització va situar-se en 400.000 persones. El resultat en aquest nou Onze de Setembre encara ha estat més contundent: 700.000 persones, segons els càlculs de l'ANC, i 150.000 en xifres de la Guàrdia Urbana.
Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE
Concerts de la Diada 2022: tot el programa de l'11 de setembre a Barcelona
Sigui quina sigui la xifra oficial, el cert és que als carrers s'hi ha observat, sense cap mena de dubte, una immensa onada de gent que ha atapeït el centre de Barcelona. A partir de les quatre de la tarda, ja s'ha anat omplint l'avinguda Paral·lel, que s'havia dividit en deu trams per aplegar tot l'independentisme. A les 17.14 hores, en una hora simbòlica, els manifestants han començat a caminar per la línia litoral de la capital, avançant pel passeig de Colom i d'Isabel II, per acabar davant l'Estació de França i a les portes del parc de la Ciutadella, on hi ha el Parlament. És aquí on, a partir de les 18.30, s'ha donat pas a les intervencions.
"Independència o eleccions"
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha compartit un discurs que, com es podia imaginar, ha tingut els partits i les institucions en el seu ull de mira. Així, tot i no incloure cap referència directa al conflicte obert amb Esquerra Republicana i Pere Aragonès per la seva absència de la manifestació, sí que ha volgut llançar diversos retrets en la línia del missatge que l'organització havia anunciat que tindria la mobilització. En una advertència directa al Govern, Feliu ha recordat el 52% de vots independentistes a les darreres eleccions, per la qual cosa ha insistit a culminar el mandat de l'1 d'octubre. En cas que no ho faci, ha recordat que l'ANC té previst presentar una llista cívica als pròxims comicis i que no estarà "sempre" queixant-se. "O feu la independència o convoqueu eleccions", ha desafiat acompanyada de forts aplaudiments per part del públic, que també han exigit "dimissions".
Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha mantingut la mateixa línia del discurs que ha compartit aquest migdia a l'acte polític de l'organització cultural, celebrant la gran assistència. "Molta gent treballava perquè no omplíssim els carrers, perquè això acabés en un esbronc. Però aquí estem. Qui deia que ens quedaríem a casa?", ha llançat. També ha reivindicat l'experiència de l'1 d'octubre, avisant que en aquella ocasió es va aconseguir arribar tan lluny "perquè sabíem on anàvem i hi anàvem plegats". En aquesta línia, ha apostat per refer les complicitats entre els partits independentistes i encetar un nou cicle per culminar la independència. "Que creixin les batalles i confondre'ns d'enemic no és cap opció. No va de buscar culpables, va de buscar còmplices. Tots volem la independència i necessitem a tothom", ha defensat.
"Botiflers i traïdors"
L'absència d'Esquerra Republicana i del president de la Generalitat no ha evitat que els retrets dels manifestants s'hagin dirigit principalment cap als partits. La important delegació de Junts no ha rebut crítiques, però sí que s'han vist i sentit una multitud de pancartes i clams amb advertències directes. Així, una pancarta llegia 'ERC, Junts i CUP. No us tornarem a votar, traïdors', mentre que una altra similarment advertia que 'Els partits ens han traït'. De fet, al final de l'acte polític, un grup de persones ha pujat a l'escenari mostrant una pancarta amb un lema contundent: 'Botiflers, la història us jutjarà'.
El lema de la marxa de l'ANC ha estat 'Tornem per vèncer: independència', i s'ha vist acompanyat de clams per la independència. Els manifestants, com d'habitual, han portat nombroses estelades, algunes amb la bandera negra de no-rendició com les samarretes dissenyades per l'organització. La manifestació ha transcorregut de manera plàcida durant tot el recorregut amb poques excepcions, com ara els xiulets que s'han sentit quan el gruix dels participants passava per davant de l'edifici de Capitania General, al passeig de Colom.