El silenci del periodista Antonio García Ferreras aquest cap de setmana després de la filtració d'una conversa seva amb l'excomissari corrupte de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, ha estat sepulcral. Només la periodista i parella de Ferreras, Ana Pastor, ha trencat el silenci, i només a través de twitter, per defensar que calen més proves i context a unes declaracions que poques explicacions més necessiten. Després d'anys d'autoproclamar-se, ambdós, com els grans tòtems del rigor periodístic, la darrera informació és un gerro d'aigua freda cap a ells: "Jo li vaig dir 'Eduardo, això és molt seriós, jo vaig amb això, però això és molt delicat i és massa potiner'", reconeixia Ferreras a Villarejo.
"En trenta anys de professió, només he vist tres cops a Villarejo"
Una conversa que xoca amb el que deia Ferreras a l'exlíder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, l'any 2019 en una entrevista en directe per La Sexta: "Mai he treballat amb Villarejo i ni La Sexta ha publicat cap exclusiva procedent de Villarejo. En trenta anys de professió, només he vist tres cops a Villarejo". Però aquesta no és l'única declaració del periodista que va donar públicament i que aquest dilluns, quan torni al directe matinal del seu programa Al rojo vivo, hauria de donar explicacions. Ferreras, en l'àudio filtrat amb Villarejo reconeixia "estimar a Eduardo Inda com un germà". Si tornem a l'hemeroteca, l'any 2019, defensava el director d'OK Diario amb aquest argumentari davant la incredulitat d'Iglesias: "Sap qui protegeix a Inda en aquesta casa? Dos factors, jo li explico. Una que és un periodista que ha publicat casos de corrupció com el de Bárcenas. Urdangarín, la Kitchen, Corinna. I una altra qüestió, sap què el protegeix? La presumpció d'innocència. Vostè diu que publica coses sabent que són falses. I això qui ho demostra? Jo tinc grans i enormes discrepàncies, per suposat ideològiques, amb Eduardo Inda. Quan ha ofert informació que jo considerava que no eren importants o no era el criteri que havíem d'assumir, no les hem donades. Els polítics no han de dir qui ha d'estar i qui no".
"Per favor Antonio, no tractis la gent de tonta"
Pablo Iglesias però, va ser contundent en definir el periodisme que ja practicava Ferreras fa tres anys: "Últimament més que entrevistes, vostè fa debats. Tu sabies que el document de les Granadinas era fals i no només perquè t'ho vaig dir jo, sinó perquè era fals, un photoshop 'cutre'. Clar que s'ha d'investigar, però no fabricar proves falses. Dones publicitat a algú com Inda sabent que està publicant una cosa falsa, fas molt mal al periodisme perquè no es poden fabricar històries falses". I en un clam desesperat, l'exlíder morat, en connexió des d'un míting a Saragossa, li etzibava: "Per favor Antonio, no tractis la gent de tonta. Que es protegeixi aquest personatge i tingui les finestres mediàtiques que té, fa molt mal al periodisme. El problema no és Podemos, és la democràcia espanyola. Jo tinc molts defectes, però no el de callar-me i no dir les coses a la cara. Has de demanar perdó i sortir i dir que les coses eren falses. I en la teva cadena perjudiqueu el prestigi de la professió i el salari d'altres. Treballar amb Villarejo no és fer periodisme, és entrar en una trama criminal, Antonio, i ho saps perfectament. Molts periodistes de La Sexta no poden ni veure a Inda i molts no t'ho diuen perquè ets el cap, però jo t'ho he de dir, ja em va amb el paper i som Podemos. Però això no és periodisme".
Després d'aquella tensa entrevista, Ferreras va ordenar fer un resum del tractament mediàtic que havien tingut totes les fake news d'Eduardo Inda a La Sexta l'any 2016, quan va publicar-se tot. Es va constatar com va sortir als informatius, hi havia connexions en directe i entrevistes a Inda i es passava per pantalla tots els documents falsos. Però Ferreras va excusar que en cap cas es va destacar com una notícia de titular i gran importància als informatius i "només" s'explicava com a tercera o quarta informació. Aquest cap de setmana passat, el mateix canal televisiu ha omès per complet tot l'escàndol i l'ha substituït per un altre: els papers d'Uber. Una notícia de segona sobre la influència de grans poders econòmics americans per portar Uber a Europa i trencar el monopoli del taxi, però La Sexta ha subratllat que ells formen part d'un equip selecte de periodistes internacionals que ha treballat el cas per publicar-lo en exclusiva.