El pare del nen de tres anys assassinat el 17 d'agost del 2017 a l'atemptat islamista de les Rambles, Francisco Javier Martínez Espínola, ha reclamat una millor atenció i reconeixement a les víctimes del terrorisme i fer els protocols "més humans i empàtics", alhora que ha exigit novament als diputats que desclassifiquin tots els documents sobre els atemptats que romanen secrets per saber "la veritat" fins al final. Martínez, que ha comparegut aquest dimarts en la comissió d'investigació al Congrés sobre els atemptats, ha asseverat que el seu objectiu últim és veure on es va fallar perquè hi hagi una prevenció davant potencials perills d'atemptat en el futur. "Tots treure'm benefici d'això, per a prevenir, per a protegir-nos millor", ha reblat per justificar la Comissió, sobre la qual ha afirmat que tothom li ha dit que no serviria per a res. 

"Tracteu-nos millor, som joguines trencades i no ho hem elegit. Necessitem empatia", ha asseverat Martínez Espínola aquest matí en la comissió parlamentària al Congrés, davant els representants d'alguns dels grups parlamentaris —PP, PSOE, Vox, Sumar, ERC i Junts—. El pare del menor, que ha començat la seva intervenció enviant una abraçada a les altres víctimes i supervivents i als serveis d'emergències, ha retret als parlamentaris que no hi hagués una comissió política abans per abordar els atemptats de Barcelona i Cambrils, i que els seus resultats es poguessin aportar en el judici. I més concretament, si bé en to cordial, ha retret als diputats presents de PP i Vox que els seus grups parlamentaris votessin en contra de celebrar la comissió. Amb el grup d'extrema dreta ha anat més enllà i ha expressat el seu rebuig a un tuit que haurien fet en el passat emprant una fotografia sensible de l'altre menor, de set anys, que va morir aquell dia a les Rambles. En suma, Martínez Espínola ha estat crític amb la classe política, a qui ha censurat "cinisme" perquè no ha sentit un interès en les víctimes i acompanyament més enllà de la presència institucional en els actes commemoratius anuals repetint "cada any el mateix", si bé ha subratllat que a partir del quart any va deixar d'anar perquè "no aguantava".

El pare del nen assassinat a les Rambles ha denunciat que els protocols d'assistència a les víctimes no van ser tan "correctes" i "humans" com "haurien" de ser i, en aquest sentit, ha assenyalat les "circumstàncies polítiques del moment", durant el 2017, com a factor clau. Sobre això, ha assegurat que autoritats de l'oficina d'atenció a les víctimes del terrorisme del govern espanyol de llavors li haurien "confessat" que "no havien estat prou" per ells per aquest motiu. Pel que fa als protocols, Martínez Espinola ha recordat que el jutge instructor no va permetre que les víctimes es veiessin a les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona o que ell va entregar el seu fill mort dels seus braços perquè estigués uns dies per fer-li l'autòpsia, havent d'esperar per enterrar-lo. També ha denunciat que la primera vegada que el van portar a declarar a judici va haver d'estar esperant una saleta petita al costat dels familiars dels terroristes i ha lamentat manca d'"empatia".  D'igual forma, ha denunciat els tràmits ha hagut de pagar de la seva butxaca, havent-se desplaçat a Madrid en diverses ocasions per fer paperassa, i ha dit que l'Audiència Nacional no va pagar les despeses de la gent que va anar a declarar al judici a petició dels seus advocats.

Denuncia manca d'acompanyament a les víctimes per part de l'administració

Alhora, Martínez ha denunciat que cap entitat per a l'atenció a les víctimes del terrorisme de l'administració pública li ha explicat els seus drets —dels quals diu que se n'ha assabentat fa pocs mesos d'alguns— o l'ha acompanyat en els tràmits burocràtics. En aquest sentit, ha dit que se n'ha assabentat fa poc que l'Audiència Nacional té una oficina d'atenció a víctimes de terrorisme. El pare del menor assassinat també ha reclamat al Govern de la Generalitat que es posi en marxa l'oficina d'atenció a les víctimes de catàstrofes que va aprovar el Parlament el 2022, per ajudar amb els tràmits burocràtics i que sigui un pont amb les autoritats ministerials. "Ho hem de fer tots a través d'altres víctimes que ens ajuden" i que s'ajunten en associacions perquè "ningú els fa cas".

En aquest sentit, ha recordat que li van dir pocs dies abans del judici que havia de presentar una denúncia formal a la policia per la mort del seu fill perquè pogués ser reconegut com a víctima. També que la llavors alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va haver d'enviar una carta al govern espanyol a petició seva perquè ampliessin el termini de reconeixement de víctimes, perquè encara no s'havien identificat totes. Sobre això, ha retret la mala comunicació entre policies i jutges, ja que "cada ministeri tenia unes víctimes". En aquest sentit, de fet, ha lamentat que moltes víctimes col·laterals, com la seva filla gran, que no era a les Rambles aquell dia, però ha patit les conseqüències psicològiques, no han estat reconegudes en la sentència. I ha apuntat que ha faltat "identificar a tots els ferits i lesionats".

"Valents" per desclassificar més documents del 17-A: "Vull saber com acaba la pel·lícula"

Martínez Espinola ha refermat que la sentència de l'Audiència Nacional "té coses molt bones" i ha assenyalat en aquest sentit que reconeix "el dret a saber la veritat" i a la "memòria històrica", i que el jutge explicita que "les víctimes han estat les grans oblidades durant la instrucció". El pare del nen assassinat el 17-A ha asseverat que això obre la porta a reobrir la causa, perquè "s'ha jutjat, però queda una part oberta". "Continuem demanant aquesta recerca, aquesta veritat, que s'acabi d'investigar el que falta", ha subratllat Martínez, i ha apuntat a qui portava la furgoneta que va sortir d'Alcanar després de l'explosió i que haurien vist els veïns amb una samarreta del Barça o ha posat interrogants sobre les proves biològiques que haurien provat la mort de l'imam de Ripoll —com també va fer el seu advocat en la mateixa comissió fa uns dies—. És per aquest motiu que el pare del menor mort ha defensat que cal desclassificar la resta de documents que queden secrets: "És com si vas al cinema i a mitja pel·lícula tallen i diuen que la resta és secret. Vull saber com acaba la pel·lícula", ha apuntat, i ha instat els diputats a ser "valents" i propiciar-ho. Finalment, ha apuntat que vol "esbrinar, veure què va fallar, per a què cal millorar, com la coordinació entre policies, que no existia". Sobre això, ha rebutjat també que el titllin de "conspiranoic" i ha denunciat missatges que "fan mal" a les xarxes instant-lo a deixar-ho estar i marxar "a plorar a casa".

La diputada de Junts Pilar Calvo ha instat Martínez a pronunciar-se sobre la compareixença de Mohamed Houli Chemlal, un dels jihadistes condemnats pel 17-A que el passat 13 de febrer al Congrés va assegurar que el CNI sabia que l'imam de Ripoll planificava un atemptat. Martínez ha apuntat que "tant de bo" Houli expliqués "com es va radicalitzar, què va passar, què va fallar, quins actors socials van estar implicats en el tema" i ha recalcat que en la causa "hi ha coses que grinyolen molt".

En suma, Martínez Espinola ha refermat que ell volia aquesta comissió per aconseguir una millor protecció davant del terrorisme i perquè hi hagi "una conclusió positiva". "Vull que la mort del meu fill serveixi per a alguna cosa bona", ha conclòs. "Persones que han vingut a aquesta comissió i en el judici van dir que no havien parlat mai amb l'imam, al final van dir que sí", ha asseverat el compareixent, que ha apuntat a una possible descoordinació policial en relació amb atemptats: "Vull creure que si algú tenia alguna informació no la compartien tota, però espero que avui sí que la comparteixin". "Si hi ha alguna cosa que pugui a ajudar a saber aquesta veritat. Encara que no es faci públic, que serveixi per a alguna cosa. Les víctimes estem contentes amb la comissió. Ens van dir que no servien per a res, però per a mi si serveix molt", ha conclòs. Després d'ell, ha comparegut la psicòloga forense i presidenta de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme, Sara Bosch.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!