El pare del nen de tres anys mort en els atemptats del 17 d'agost del 2017 a la Rambla, Javier Martínez, ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per denunciar la "manca d'investigació exhaustiva" dels fets per part d'Espanya. En l'escrit, fet públic per l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas a través de les xarxes i recollit per l'ACN, Martínez assenyala que les autoritats espanyoles van fer unes investigacions "d'abast limitat" de l'acció terrorista a Barcelona i Cambrils, deixant "qüestions claus" sense respondre. Segons el denunciant, això implica una violació del dret a la vida i del dret a conèixer la veritat sobre els atemptats on 15 persones van perdre la vida, entre les quals el seu fill.

Les víctimes del 17-A tenien temps fins aquest divendres d'interposar la demanda davant del TEDH, i així ho ha fet Javier Martínez, assessorat per Alonso-Cuevillas, juntament els advocats experts en drets humans Alejandro Chehtman, Nico Krisch i Agustí Carles, obrint la darrera via judicial possible, després d'esgotar els recursos estatals. La defensa ha demanat en l'escrit que es resolguin aquells elements que consideren claus i que van quedar exclosos de la investigació, la qual defineix com a "restringida".

En concret, denuncia que es van obviar qüestions sobre els antecedents i autors de l'atac, així com de la seva relació amb les autoritats espanyoles. En aquesta línia, detallen que durant la investigació es van excloure preguntes sobre l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty i posen en dubte el procediment per determinar que un dels cossos trobats a l'explosió d'Alcanar era el seu, assenyalant que existeixen "seriosos dubtes" dels elements en què es basa aquesta conclusió. De fet, aprofundeixen més i afegeixen que hi ha testimonis que van assegurar veure la furgoneta de l'imam allunyant-se després de l'explosió i que la seva família no ha reclamat el cadàver. Unes qüestions que, si bé reconeix que no permeten treure una conclusió clara, la defensa creu que s'ha de fer una investigació més exhaustiva de si Es Satty va morir realment a Alcanar. A més, exigeixen que s'abordi si l'imam de Ripoll tenia relació amb els serveis d'intel·ligència espanyols durant els atemptats, ja que, segons la demanda de Martínez, això també va quedar exclòs de la investigació. 

Segons la defensa, "la manca d'investigació" dels fets per part de l'Estat espanyol implica una violació dels articles 2 i 13 de la Convenció Europea dels Drets Humans. El primer pel que fa al dret a la vida i el segon sobre la concessió d'un recurs efectiu davant d'una instància estatal. És per això que reclama que es reconeguin aquestes violacions i que s'insti l'Estat a garantir una investigació "completa i efectiva" sobre les circumstàncies i "tots" els responsables dels atacs a Barcelona i Cambrils.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!