Jornada electoral històrica al Regne Unit la que es va viure aquest dijous. Els laboristes de Keir Starmer no l'oblidaran mai i els conservadors de l'encara primer ministre Rishi Sunak confien oblidar-la aviat. La patacada històrica dels conservadors contraresta amb la victòria aclaparadora dels laboristes que, quan encara no ha acabat l'escrutini, guanyen les eleccions folgadament i superen els 326 necessaris per a la majoria absoluta. Aquesta xifra, que suposa més del doble dels obtinguts el 2019, deixa els de Sunak amb la seva pitjor derrota des de la seva fundació el 1834 i la baixada més gran d'escons. Amb aquesta informació ja podem començar a aprendre'ns el nom de Keir Starmer i el de la seva dona, Victoria Starmer, la parella protagonista de les portades d'aquest divendres. 

“Triomf històric del laborisme”, titula El País que comparteix la fotografia de la nova parella de moda del Regne Unit que aviat s'haurà de mudar al 10 de Downing Street. El rotatiu afegeix que els conservadors de Sunak “pateixen un càstig dur”; entre els conservadors que s'han quedat sense escó hi ha el secretari de Justícia, Alex Chalk, que és el primer membre de l'executiu que queda fora de la cambra. El mateix camí ha seguit el secretari de Defensa, Grant Shapps, que ha caigut davant el candidat laborista a Welwyn Hatfield. Per cert, una de les grans derrotes de la nit la pateix el Partit Nacional Escocès (SNP). Els primers resultats apunten a victòries laboristes a Escòcia que poden fer que l'SNP, en crisi des de fa mesos, deixi de ser el primer partit a Escòcia. Imatge gairebé idèntica a la portada de l'ABC que titula: “El laborisme celebra la victòria aclaparadora al Regne Unit”. El líder del Partit Laborista ha assegurat aquest divendres que “el canvi ha començat” al Regne Unit. “La gent ha parlat i ha dit que està preparada per al canvi. Ara ens toca actuar”, ha dit Starmer en una declaració després de guanyar l'escó en la circumscripció del centre de Londres en la qual es presentava. En la declaració, Starmer ha apostat per “acabar amb la política de la interpretació” i “tornar a la del servei públic”. El Mundo parla de “supermajoria laborista” i comparteix una petita fotografia d'un Keir Starmer pletòric.

Per la seva banda, La Vanguardia i El Periódico (que també posen l'ull al Regne Unit) destaquen que l'exviceconseller del Govern, Sergi Sabrià, ha dimitit. L'exviceconseller ha marxat assenyalant l'expresident d'ERC Oriol Junqueras. Durant la roda de premsa d'aquest dijous a la seu republicana, després d'anunciar la seva dimissió pels cartells contra els Maragall, Sabrià va dir que “hi ha qui no li importa ERC, sinó l'ambició i el desig personal de controlar una organització per fer-se-la a mida”. “Ja tenen el que volien. Només els puc demanar que deixin de fer mal a la reputació d'ERC”, va afegir. Sabrià va subratllar que hi ha qui ha “enfangat fins a límits insospitats” un debat intern “imprescindible” al si del partit. Sabrià ha carregat i amb molta força. Donem també un cop d'ull a la resta de portades d'aquest divendres:

El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
El País
El País
La Razón
La Razón
El periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
Ara
Ara
El Punt Avui
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!