Diuen en castellà que quién la sigue la consigue. La majoria del Parlament de Catalunya s'ha fet seva aquesta premissa, durant la votació de les propostes sorgides del ple monogràfic sobre la Catalunya real. Els grups hi han presentat una seixantena d'iniciatives, moltes d'elles de caire social, per combatre les desigualtats, el masclisme o la contaminació, per exemple. Com sempre passa, però, les més polèmiques tenen a veure amb el procés.
Si tot just la setmana passada el Tribunal Constitucional s'arrenglerava amb el govern (en funcions) de Pedro Sánchez i decidia anul·lar la reprovació de la institució monàrquica impulsada per Catalunya En Comú i aprovada pel Parlament l'octubre del 2018, l'independentisme i els comuns han repetit l'operació. Aquesta vegada per triplicat. S'han presentat fins a tres propostes (ERC, CUP i comuns) replicant el que ja van votar aquell dia.
El que ha quedat aprovat, amb el suport dels 75 diputats d'ERC, JxCat, la CUP i comuns és calcat al que fa uns dies l'alt tribunal va declarar inconstitucional. "El Parlament aposta per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia" i "es reafirma en el seu rebuig al posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials l'1-O".
Ho tornarem a fer
Al mateix document, aprovat amb la recuperada majoria independentista, s'exigeix l'alliberament immediat dels presos en compliment de les resolucions del Grup de Treball de Detenció Arbitrària de Nacions Unides. Alhora s'hi desenvolupa l'esperit de ho tornarem a fer. S'hi assegura que davant la sentència, "mai renunciaríem als nostres drets, els continuarem exercint en tots els casos i el futur de Catalunya el decidirà la seva ciutadania a les urnes".
JxCat, ERC i la CUP han presentat a més, una proposta conjunta sota el títol 'Dret a l'autodeterminació, drets civils i resolució del conflicte'. Hi fan un repàs de la història recent que ha dut Catalunya a l'atzucac actual, remuntant-se al procés de reforma de l'Estatut. El text conclou en la necessitat de seguir defensant el dret d'autodeterminació com l'instrument d'accés a la sobirania. Alhora aposta per la recerca de solucions democràtiques.
Pressupostos abans que acabi octubre
En el marc del mateix debat, han obtingut llum verda els emplaçaments de socialistes i Comuns al Govern perquè presenti el pressupost de l'any vinent abans que acabi el mes d'octubre. El propi conseller d'Economia, Pere Aragonès, s'hi ha compromès de viva veu des de l'hemicicle. Això després del gest de Miquel Iceta que aquest dimecres oferia mà estesa a Torra per negociar els comptes i garantir estabilitat.
I encara una altra iniciativa dels socialistes que ha comptat amb el suport d'independentistes i Comuns, la que defensava aïllar l'extrema dreta de les institucions.