La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimecres per unanimitat encarregar als serveis jurídics de la Generalitat que analitzin com acompanyar i donar suport a les persones afectades pel CatalanGate, després de constatar que fins a 25 dels independentistes espiats han estat o són en l'actualitat diputats de la cambra catalana. Així ho ha acordat la Mesa que s'ha celebrat aquest matí i que s'ha allargat més de dues hores, i la proposta ha comptat també amb el suport del PSC, han assegurat fonts parlamentàries.

Així doncs ara els serveis jurídics hauran d'analitzar la millor manera que té el Parlament per acompanyar-los, bé amb una denúncia, o acompanyant-los en les querelles individuals que han anunciat, o qualsevol altra fórmula. A més, en la Junta de Portaveus celebrada després de la Mesa s'ha acordat que s'inclouria un punt a l'ordre del dia del ple de la setmana vinent per poder aprovar la fórmula que finalment decideixin els serveis jurídics. Així mateix, fonts parlamentàries han explicat que el Parlament també estudiarà mesures per protegir-se de possibles espionatges, després de l'escàndol destapat.

Borràs exigeix dimissions

Abans de celebrar-se la Mesa del Parlament la presidenta, Laura Borràs, ha valorat el CatalanGate en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha exigit les dimissions del president espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres de l'Interior i Defensa, Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles. Borràs, que és una de les espiades, ha explicat que s'ha vist obligada a canviar de telèfon mòbil i a complir una altra sèrie de recomanacions que li han indicat els experts. El que té clar la presidenta del Parlament és que l'estat espanyol està darrera d'aquests ciberatacs i ho afirma després de veure "la informació contrastada pels experts", i és per això que no ha dubtat en demanar dimissions al govern espanyol.

 

En aquesta mateixa entrevista la presidenta del Parlament ha aprofitat per avançar que en la reunió de la Mesa i de la Junta plantejaria que la cambra catalana emprengui accions legals pel CatalanGate, i ha defensat que hi hagi una "denúncia legal conjunta" del Parlament com a representant dels diputats afectats per Pegasus. A més, Borràs també ha avançat que aquesta qüestió s'ha de debatre al ple del Parlament, com es farà, i que s'han de posar mecanismes per a la protecció cibernètica. I, en aquest sentit, ha posat d'exemples que es podrien organitzar jornades específiques de formació per als diputats.

Qui no ha estat tan contundent contra els membres del govern espanyol ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha considerat que és necessari no fer especulacions sobre qui coneixia i qui no el cas d'espionatge entre les files de la Moncloa. En una entrevista a Rac1, el president català ha apuntat el CNI​ com a responsable dels espionatges, i una vegada més, com ja va fer dimarts, ha reclamat al govern espanyol transparència i assumpció de responsabilitats per restaurar la confiança danyada.