Tres mesos i mig després, el cas de Francesc de Dalmases comença a desencallar-se al Parlament de Catalunya. Aquest dijous, a porta tancada, s'ha reunit la comissió de l'estatut dels diputats, forçada per ERC, la CUP i els comuns. I ha acordat obrir formalment la investigació al diputat de Junts i col·laborador estret de Laura Borràs per determinar si va vulnerar o no el codi de conducta. Segons fonts parlamentàries, els membres d'aquest òrgan esperen resoldre-ho "a la major brevetat possible", en un termini de dues setmanes. Malgrat que Dalmases ha entrat un escrit reiterant-se en les explicacions que ja ha donat, la comissió li oferirà igualment la possibilitat d'una audiència. A la intimidació a la subdirectora del FAQS de TV3, s'hi han sumat les denúncies de cinc dones que ha revelat El Periódico. La decisió sobre la sanció recaurà en la Mesa de la cambra catalana.
Què ha acordat avui la comissió? Per assentiment, tal com estableix el codi de conducta, s’ha acordat iniciar una investigació per determinar si va vulnerar-lo o no i s’ha decidit incorporar a l’expedient dos documents: l’informe que va fer el director de TV3 de l’episodi al FAQS i la compareixença que el mateix Dalmases va fer davant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals el passat setembre. A partir d’aquí, és obligatori oferir la possibilitat d’una audiència pública al diputat. Dalmases ha fet arribar un escrit on es reafirma en les explicacions que ja va donar i avança que no compareixerà perquè es troba de baixa. No obstant això, se li oferirà igualment aquesta possibilitat.
A partir d’aquí, la comissió ha d’elaborar un dictamen amb una proposta o recomanació que s’elevarà a la Mesa del Parlament, que és la competent per a decidir la sanció econòmica al diputat si es considera que ha vulnerat el codi de conducta. No hi ha terminis preestablerts, però es vol arribar a la propera sessió de la comissió amb un dictamen a partir del qual treballar. Diverses fonts parlamentàries insisteixen que s’han proposat fer-ho “amb la major celeritat possible” i fixen un període estimat de dues setmanes. S'han conjurat per a no dilatar-ho en el temps.
A més del cas de Francesc de Dalmases, la comissió de l'estatut dels diputats també ha iniciat investigació a dos diputats de Vox, Ignacio Garriga i Alberto Tarradas, per les seves faltes de respecte reiterades en seu parlamentària. No obstant això, aquestes investigacions s'han deixat en suspens a l'espera d'un informe jurídic encarregat per la Mesa del Parlament sobre l'abast de la llibertat d'expressió dels diputats.
Sessió a porta tancada
El cas concret de Francesc de Dalmases s'ha abordat a porta tancada, com ha establert el president de la comissió Jaume Alonso-Cuevillas. La primera part de la sessió, on s'han fet consideracions generals, sí que s'ha celebrat amb publicitat. Diversos portaveus han retret a Cuevillas justament el retard a l'hora de convocar la comissió, i el dels comuns, David Cid, fins i tot ha criticat que, una hora abans, en una entrevista a TV3, hagi dit que el codi de conducta era un "nyap". Cuevillas s'ha excusat per la manca de celeritat i ha justificat que davant dels dubtes que li generava el codi de conducta --que s'aplica per primera vegada des de la seva aprovació l'any 2016-- va decidir demanar un informe a la Mesa, que aquest dimecres li va respondre sobre com procedir.
Quines són les possibles sancions?
El Codi de Conducta del Parlament estableix una amonestació pública o multes de 600 a 12.000 euros per infraccions lleus i obre la possibilitat que el ple aprovi una suspensió temporal pels casos molt greus. El text aprovat el 2016 diu en l'article 7.2 que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans". Pel que fa als mitjans de comunicació, afirma que la col·laboració s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada".
Ha de dimitir?
El codi de conducta només preveu la suspensió d'un diputat en casos molt greus. Això no obstant, hi ha un altre debat damunt la taula: ha de dimitir? L'executiva de Junts va acceptar la seva renúncia com a vicepresident del partit i com a membre de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. I diversos dirigents juntaires, com Míriam Nogueras o Joan Canadell en entrevistes a ElNacional.cat, han donat el cas per "tancat" amb les responsabilitats ja assumides. Però altres membres de la formació van intentar impulsar una resolució reclamant que renunciés també a l'acta de diputat i que, si no ho feia, s'adoptessin les mesures necessàries per apartar-lo del grup parlamentari.