El Parlament ha validat el decret llei aprovat pel Govern el passat 3 de novembre que ajorna la posada en marxa de l’increment de les tarifes de l’impost sobre les estades en establiments turístics, també coneguda popularment com a taxa turística, i l'aplicació de recàrrec a la ciutat de Barcelona.

El decreto ha obtingut el suport amb 90 vots favorables de JxCat, ERC, el PSC i els comuns, mentre que Cs, la CUP i el PP s'han abstingut.

L'impost de la taxa turística, que ja es va ajornar també amb motiu del coronavirus fins l'1 de gener del 2021, ara ha tornat a quedar aplaçat fins el pròxim 1 de juny del 2021. Ha estat el mateix vicepresident el Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, qui ha defensat la modificació vaticinant que el sector no s'haurà recuperat per Any Nou. 

Pel que fa a la deducció de l'IRPF, aquest nou decret permetrà que aquelles rendes més baixes que hagin pogut cobrar un ERTO a causa de la pandèmia de la covid-19 no es vegin afectades per la legislació actual. I és que la regulació actual de l’IRPF estableix totes aquelles rendes que tinguin ingressos de dos o més pagadors han de presentar la declaració a partir dels 14.000 euros bruts anuals rebuts.

Les rendes inferiors a 22.000 euros amb dos o més pagadors podran deduir-se l'IRPF català / Foto: Europa Press

Precisament, aquest és el cas dels treballadors que, durant el 2020, hauran cobrat una part del sou de la seva empresa i una altra de l’Estat, en forma de prestacions contributives derivades de situacions d’ERTO o la prestació corresponent per haver-se quedat a l’atur.

Amb la modificació de la llei, el Govern ha creat una deducció autonòmica de l'IRPF equivalent a la diferència entre la quota íntegra catalana i la quota íntegra espanyola, sempre que aquesta diferència sigui positiva. És a dir, la Generalitat deixarà de cobrar el diferencial català.

Segons dades de la Generalitat, s'estima que aquesta mesura pugui beneficiar unes 250.000 persones a Catalunya i que la pèrdua d’ingressos per a la Generalitat serà d’uns 16,3 milions d’euros en el pressupost del 2022.

El suport resignat de l'oposició

Mentre que el vicepresident Aragonès ha tret pit sobre les mesures que està prenent el Govern per fer front als efectes econòmics i socials de la pandèmia recordant que no s'havia produït a Europa una aturada similar de l'activitat des de la II Guerra Mundial, l'oposició ha assegurat que les iniciatives són insuficients o que són cortines de fum.

El diputat de Cs Martí Pachamé ha acusat l'Executiu de "tenir el vici" de "governar a toc de pitu" i de tenir un "estil autoritari". Pachamé ha retret que la taxa turística no tingui en compte les característiques dels diferents negocis turístics, com si per exemple es troben en una zona limítrofe, i ha assegurat que no té "un clar retorn per al sector". Sobre la deducció de l'IRPF ha assegurat que "és una ajuda minsa".

El vicepresident Aragonès ha estat l'encarregat del Govern en defensar el decret / Foto: ACN

El diputat del PSC Rafel Bruguera ha donat suport tant a la taxa com al seu ajornament, però ha acusat el Govern d'improvisar i de "no escoltar" els partits polítics i els representants dels sectors. També ha vaticinat, després de veure els pròxims decrets lleis que es votaran, que el sector cultural patirà el mateix problema que es va produir amb els autònoms.

Per part dels comuns, el diputat David Cid ha acusat Aragonès de preocupar-se més del dèficit que d'ajudar la ciutadania i li ha reclamat que "gasti més". 

Maria Sirvent, de la CUP, ha reclamat al Govern que dialogui amb els actors polítics i socials abans de tirar endavant aquests decrets i ha reclamat "una transformació econòmica i social".

Per últim, el popular Santi Rodríguez ha afirmat que "un Govern que no és lleial amb ell mateix, difícilment ho pot ser amb la societat que pretén governar".