Per ara, continuarà sent un compromís aparcat del Parlament de Catalunya. Hi havia un acord verbal perquè les dietes que cobren els diputats per a viatges i desplaçaments passessin a tributar al 100%, a diferència del que passa ara, que no paguen cap mena d’impost. Però la cambra catalana ja treballa en el seu pressupost per a l’any que ve i, de moment, res d’això no està contemplat. Només hi ha entesa perquè una mensualitat d’aquestes dietes, entre els 1.400 i els 2.000 euros anuals, passi a ser part del sou i per tant pagui IRPF.
D'on surten aquestes dietes? A banda dels 2.921 euros que cobra cada diputat ras i de les seves responsabilitats com a portaveus o en comissions, tots els parlamentaris cobren una quantitat en concepte de despeses de viatge i desplaçament. Aquesta xifra varia en funció de la distància que té el parlamentari entre la cambra i el seu lloc de residència: 16.975 euros anuals si viuen dins l’àrea metropolitana de Barcelona, 22.070 euros fins a 80 quilòmetres, 23.694 euros fins a 190 quilòmetres i 23.895 euros a més de 190 quilòmetres. El problema és que aquestes dietes no tributen cap mena d’impost i les perceben íntegrament.
Si s’aprova el projecte de pressupost que ha elaborat la cambra, els diputats passaran a tributar entre 1.400 i 2.000 euros anuals més del que ja feien, però no el conjunt de les seves percepcions econòmiques, perquè així ho estableix la llei. D'aquesta manera s'arriba a la mateixa situació que l'any passat, sense acord polític. El principal obstacle és la pèrdua de poder adquisitiu dels diputats en passar a tributar el conjunt de les seves remuneracions. La tardor passada la CUP era l'únic grup que va intentar ficar-hi fil a l'agulla i reclamava posar fi als "privilegis", sense èxit.
El pressupost creix
Més enllà de les dietes, el pressupost total del Parlament creixerà de cara a l’any que ve. Segons el projecte que es durà a la Mesa ampliada, s’elevarà un 2,13%, fins al 66,9 milions d’euros. Encara, però, no s’arriba al pressupost més alt, el del 2008, de 70 milions d’euros. Gran part d’aquesta pujada dels comptes serà absorbida per l’augment del 2% dels salaris dels treballadors (no dels diputats) i de l’increment dels preus dels subministraments. De fet, hi ha previstos 400.000 euros addicionals només per fer front a la pujada dels preus de l’electricitat i el gas. I la Mesa no les té totes si aquesta partida extra permetrà arribar fins a les factures de desembre de 2023.
Segons fonts parlamentàries, la previsió és que el projecte de pressupost es porti a una Mesa ampliada (amb tots els grups parlamentaris) dijous de la setmana que ve perquè pugui ser aprovat en el ple del 18 i 19 d’octubre.