El Parlament ha tancat el curs aquest vespre aprovant el decret llei de creació del Fons Complementari de Riscos amb què el Govern ha cobert els avals d'exalts càrrecs davant del Tribunal de Comptes. El decret ha estat aprovat amb els vots a favor, d'ERC, Junts i la CUP, l'abstenció de PSC i els comuns i el no de Vox, Cs i PP. En total, 74 vots a favor, 41 abstencions i 19 vots en contra. Ha estat el darrer capítol d'una tortuosa tramitació en què el Fons i la conselleria d'Economia que encapçala Jaume Giró ha hagut de superar les tensions entre els socis de Govern i dins de la junta de l'ICF, a més de recollir l'aval unànim del Consell de Garanties Estatutàries al text.

El conseller Jaume Giró rep les felicitacions de diputats independentistes i de la presidenta del Parlament, Laura Borràs / Sergi Alcàzar

El debat s'ha celebrat, a més, després d'una llarguíssima espera de sis hores en què el ple ha hagut de quedar suspès mentre el Consell de Garanties Estatutàries tancava i feia arribar el seu informe sobre el decret al Parlament. L'informe havia estat reclamat per PSC, Cs i PP i no era vinculant, però sí imprescindible per posar en marxa el debat.

Finalment a dos quarts de sis de la tarda ha arribat l'informe a la Cambra, amb sis conclusions en què de manera unànime tots els membres del Consell de Garanties avalaven el decret de la conselleria d'Economia i plantejaven algunes recomanacions.

Giró carrega contra Vox i Cs

A les set de la tarda s'ha reprès el ple que havia quedat suspès a la una del migdia. El conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha encarregat de defensar el decret del seu departament, amb el qual, ha assegurat que el Govern avala la presumpció d'innocència i minvarà la repressió contra la legítima acció política a Catalunya. Giró ha carregat de manera particular contra Vox i Ciutadans, als quals, entre aplaudiments dels diputats independentistes, ha acusat de subcontractar la seva feina als Tribunals i la Fiscalia, en referència al fet que els dos grups han portat el decret al TSJC i a la Fiscalia, respectivament.

 

Malgrat aquests retrets, els dos partits han insistit en els advertiments contra el Govern. "Només a les repúbliques bananeres molesten els tribunals", ha replicat el portaveu de Vox, Juan Garriga, mentre que el president del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha pronosticat que els responsables del Govern seuran al banc dels acusats si els diners públics serveixen per pagar les responsabilitats dels encausats pel Tribunal de Comptes.

Abstenció de PSC i comuns

El PSC ha explicat la seva abstenció recollint les conclusions de l'informe però alhora mostrant les crítiques per la forma com s'ha aplicat el decret i el paper que ha hagut d'assumir l'ICF. Un argument similar han exposat els comuns, que han retret la "persecució política" contra els càrrecs i membres del Govern que exercien les seves competències i ha acusat el Tribunal de Comptes de posar pedres al diàleg. La posició d'aquests grups, en particular la del PSC, ha estat objecte de les crítiques de Ciutadans i PP.

Els retrets han arribat també la CUP que tot i recolzar el decret ha advertit que el Govern havia actuat massa tard.

L'aprovació del decret i l'informe del Consell de Garanties que avala el Fons arriba en el moment en què el Tribunal de Comptes, després de qüestionar els avals de l'ICF, ha demanat a l'Advocacia de l'Estat un informe al respecte.

L'Institut Català de Finances va avalar les fiances de 29 dels 34 encausats als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions per promoure el procés amb l'acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017. Entre els encausats hi ha els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Francesc Homs, Andreu Mas Colell i Raül Romeva.

 

A la imatge principal, els conseller Jaume Giró rep l'aplaudiment dels diputats independentistes / Sergi Alcàzar