La majoria independentista al Parlament d’ERC, Junts i la CUP, ha aprovat portar al Tribunal Constitucional la llei d’habitatge del govern espanyol, aprovada el passat mes d’abril, per vulneració de competències després d’un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Tot i que la diputada de Junts, Mònica Sales, ha demanat a PSC i els comuns que se sumin a aquesta petició si defensen l’autogovern i les competències de Catalunya, aquests partits han defensat la llei del govern espanyol del qual formen part. Vox, PP i Ciutadans, contraris a la norma, s'han abstingut. Això sí, tot i que l’independentisme s’ha posat d’acord a l’hora de presentar un recurs d’inconstitucionalitat, els retrets entre ERC i Junts han protagonitzat bona part del debat.
Els primers, que van aprovar la llei espanyola al Congrés, han retret als segons el fet d’haver negociat a Madrid “massa sols tot i que al Congrés hi havia molts més diputats independentistes”. Pau Morales, diputat d’ERC, també ha retret a Junts que “sota l’empara de defensar les competències han volgut posar en perills els avenços socials de la llei”. I Sales, de Junts, ha retret als republicans la seva “incongruència”, a l’hora de pactar una llei per a després recórrer-la al Tribunal Constitucional. La CUP, que també hi ha votat a favor, ha recordat els costos electorals que va tenir per la CUP no votar a favor de la llei de l'habitatge al Congrés, on va perdre els dos diputats en les eleccions del 23-J. Tot i que han constatat aquesta vulneració de les competències, la diputada anticapitalista Montserrat Vinyets ha justificat el fet que el partit no hagi presentat també una proposta per "baixar de la roda de hàmster".
ERC, a missa i repicant, segons els comuns
Junts no ha estat l'únic partit que ha criticat la “incongruència” d'Esquerra, aprovant primer la llei i després demanant un recurs d'inconstitucionalitat contra aquesta. També ho han fet des dels comuns, grans defensors d'aquesta norma, i que han retret als republicans que vulguin ser "a missa i repicant". "O la llei era bona quan la vam votar al Congrés i, per tant, es defensa o es porta la llei davant el TC, però les dues coses no poden ser", ha assenyalat David Cid, portaveu de la formació, remarcant que és una llei que marca un punt "inflexió en la matèria", tot i que també ha reconegut que cal avançar en alguns aspectes. Les seves crítiques no només s'han limitat a ERC, sinó també a Junts, de qui ha censurat que parlen en els mateixos termes que Isabel Díaz Ayuso i que en la seva etapa al capdavant del Govern no van avançar gens ni mica en matèria d'habitatge.
Per la seva part, des del PSC, Eva Candela, ha defensat també la llei espanyola, en aquest cas assenyalant la incongruència de Junts, pel fet d'haver criticat algunes de les seves parts mentre que defensava les mateixes en la llei catalana. "Soc de l'opinió que darrere dels temes competencials hi ha altres coses que els van portar a votar en contra de la llei", ha assenyalat la diputada, en línia amb el que ja havia apuntat Pau Morales, d'ERC. Amb tot, també s'ha sumat a les crítiques als republicans per les seves "contradiccions no menors", lamentant que el mateix partit que va treballar per la seva aprovació al Congrés se sumi ara "a altres autonomies governades pel PP que també volen declarar la llei inconstitucional".