"Diputats i diputades, cobrem un pastón". Aquesta ha estat l'afirmació que ha fet servir el secretari tercer de la Mesa i diputat de la CUP Pau Juvillà per carregar contra el projecte de Pressupostos del Parlament de Catalunya —65,6 milions d'euros, un 4,09% més que en l'anterior exercici— que s'ha aprovat aquest dijous amb els vots en contra dels anticapitalistes, comuns i Vox. De moment els comptes inclouen una previsió de màxims, atès que hi ha un desacord que s'haurà de resoldre: com es tractarà la regularització de les dietes dels diputats, que ara passen a integrar-se al sou dels diputats i per tant, a tributar.
A hores d'ara no hi ha acord entre els grups sobre com materialitzar el canvi. Una proposta és que el Parlament cobreixi la retenció de l'IRPF corresponent a aquestes indemnitzacions amb la justificació que la tributació de les dietes no provoqui una pèrdua de la retribució neta dels diputats. De moment, l'aprovació dels comptes de la cambra modifica el capítol pressupostari en el qual s'inclouen les indemnitzacions —passen a l'apartat de despeses de personal— i inclouen una previsió de recursos per si finalment l'acord és que sigui el Parlament el que cobreixi la retenció de l'IRPF de les dietes.
La CUP ha carregat contra aquesta opció, ja que considera que en lloc d'apujar el pressupost, hauria de ser cada diputat el que ho assumeixi i no tots els ciutadans: "Ha d'anar a càrrec del diputat i diputada, perquè cobrem prou", ha dit Juvillà, i ha alertat que aquesta mesura pot servir per "apujar el sou per la porta del darrere". La diputada dels comuns Susanna Segovia, al seu torn, ha manifestat els seus dubtes sobre aquesta qüestió i ha sostingut que en cap dels casos ha de comportar un augment de la despesa de la Cambra. Finalment, el diputat de Vox Joan Garriga ha considerat que l'augment del pressupost és "una falta de respecte" per als ciutadans, i ha convidat els diputats a sortir al carrer per explicar-ho a tots els que estan passant una mala situació econòmica.
65,6 milions: nivells del 2010
El pressupost aprovat a hores d'ara és de 65,6 milions, una xifra que recupera els nivells del 2010, moment a partir del qual va començar a baixar per la crisi financera i les retallades en el pressupost parlamentari. El principal augment és al capítol primer, on s'incorpora precisament la regularització de les dietes, que segons ha assegurat la vicepresidenta de la Mesa, Alba Vergés, es fan per ampliar la transparència.
Respecte a l'últim pressupost de 2021 —l'any 2021 no se'n va fer, sinó que es va prorrogar- hi ha un increment del 4,09% i s'incorporen també mesures per treballar per la perspectiva de gènere, la lluita contra el canvi climàtic i la transformació digital. Així mateix, també es contemplen augments en les despeses de personal, ja que ha incrementat el nombre de grups parlamentaris aquesta legislatura i perquè el personal dels grups ara és considerat personal eventual del Parlament.
Una vegada aprovats els comptes de la cambra, el Govern els podrà incloure en el projecte de Pressupost de la Generalitat de l'any que ve. Precisament, el conseller d'Economia, Jaume Giró, va anunciar ahir que té previst aprovar els comptes de la Generalitat a principis de novembre.