Mentre l'atenció de la política catalana es concentra en les negociacions entre PSC i ERC per a la investidura del socialista Salvador Illa, el Parlament ha aprovat aquest dijous la reforma del reglament que ha de permetre el vot telemàtic dels diputats i amplia els supòsits de delegació de vot. Amb aquesta reforma, resultat d'un acord entre PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP, la cambra catalana respon al veto amb què el Tribunal Constitucional impedia el vot dels diputats a l'exili. La reforma s'ha aprovat en el primer ple en què ha pogut participar el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que ha viscut exiliat a Ginebra fins que es va arxivar la investigació contra ell per terrorisme en el cas Tsunami. Això no obstant, segueixen a l'exili el president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig.
La proposta de reforma del reglament s'ha aprovat 106 vots a favor dels grups que l'han impulsat, 26 vots en contra de PP i Vox, i dues abstencions, d'Aliança Catalana. La reforma, que s'ha tramitat per lectura única i ha rebut l'aval del Consell de Garanties Estatutàries arran d'un recurs del PP, també permetrà que la CUP pugui disposar de grup propi tot i no haver aconseguit els 5 diputats necessaris. El ple ha rebutjat l'esmena de Junts per eliminar l'article 25.4 del reglament, que fixa que un diputat ha de ser suspès en cas de ser investigat per corrupció en el moment en què s'obre judici oral contra ell. Junts argumenta que ha estat "usat políticament", en referència a la suspensió de Laura Borràs arran el cas per fragmentació de contractes.
L'aval del Consell de Garanties Estatutàries ha estat el principal argument que ha esgrimit el socialista Ferran Pedret per defensar la reforma, i ha retret que el PP enyora els moments de tensió derivats del procés.
La diputada de Junts Jeannine Abella ha aprofitat per carregar contra la decisió del Tribunal Suprem de portar la llei d'amnistia al Tribunal Constitucional i ha titllat de "despropòsit jurídic i fracàs per a la democràcia" que diputats escollits per la ciutadania no puguin participar a les votacions.
"Avui el que fem és garantir drets en aquesta reforma del reglament", ha assegurat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha recordat que aquesta reforma no va ser possible l'anterior legislatura.
La CUP es veurà beneficiada per la reforma del reglament després que a les darreres eleccions es va quedar només amb quatre diputat, per la qual cosa no disposa de grup parlamentari, que requereix un mínim de cinc diputats. La reforma que s'ha aprovat avui fixa que en els cinc primers dies de cada període de sessions els diputats podran canviar d'adscripció d'un grup parlamentari a un altre, la qual cosa permetrà la cessió temporal d'un representant d'un altre formació perquè es pugui constituir com a grup propi.
Precisament la diputada d'Aliança Catalana Sílvia Orriols s'ha mostrat a favor de la reforma del reglament per garantir el vot dels exiliats, però s'ha pronunciat en contra de la reforma del reglament per facilitar que la CUP tingui grup propi "per raons econòmiques" i que ho faci assimilant el text del reglament del Congrés.
El ple ha aprovat també la designació dels senadors que han de representar el Parlament a la cambra alta, que són Alfons Garcia, Núria Marín i Antonio Poveda, del PSC; Eduard Pujol, Teresa Pallarès i Francesc Ten, de Junts; Laura Castel d'ERC; i Lorena Roldán del PP. La designació s'ha aprovat per 114 vots a favor, 11 en contra i dues abstencions.