La llei de Fons Agrari i Ramader ha estat l'única norma que el Parlament de Catalunya ha aprovat aquest 2024. Ha estat un any electoral a Catalunya i la cambra es va dissoldre el 19 de març, després que el president Pere Aragonès no aconseguís aprovar la llei de pressupostos i el 10 de juny es va tornar a constituir després de les eleccions del 12 de maig. La llei de Fons Agrari i Ramader es va aprovar aquest mes de desembre, a proposta del PSC, i va ser la primera de la legislatura i del nou Govern de la Generalitat liderat per Salvador Illa. Per altra banda, el Parlament va aprovar la reforma del reglament de la cambra, que va permetre que la CUP tingués un grup parlamentari propi després que ERC li cedís un diputat i també que s'hagin ampliat els requisits pel vot delegat, fet que afecta ara mateix, al dos diputats a l'exili que té la cambra: Carles Puigdemont i Lluís Puig. 

El Parlament, on per primer cop en una dècada no hi ha majoria independentista després de la significativa pèrdua de suport electoral que va patir el moviment a les urnes, també ha aprovat quatre decrets llei d'ençà que es va constituir el 10 de juny, amb Josep Rull al capdavant. Mentre la cambra va estar dissolta, la Diputació Permanent també en va aprovar quatre, tot i que la seva decisió amb més repercussió va ser la de rebutjar el decret de regulació dels lloguers de temporada del Govern Aragonès, amb els vots en contra de PSC i Junts. 

Iniciatives en tràmit

Després d'aquest 2024 en què el Parlament ha estat dissolt durant mesos, hi ha 26 iniciatives legislatives que estan en tràmit a la cambra catalana. D'aquestes, 7 han estat presentades pel Govern de Salvador Illa i 19 pels grups de l'oposició. D'entre els set projectes de llei que continuaran el seu camí legislatiu en l'any que ha de començar destaquen l'Estatut dels Municipis Rurals, que ja ha fet la seva primera passa al Parlament i que és un clam històric d'aquests pobles, tal com va quedar demostrat a la cambra. O el de Memòria Democràtica de Catalunya, que va quedar pendent d'aprovar després que Aragonès avancés les eleccions. El Govern ja ha aprovat l'avantprojecte. 

Per altra banda, de les proposicions de llei, unes de les quals ha suscitat més interès i polèmica han estat les d'ERC i els comuns per eliminar els beneficis fiscals al Hard Rock, que s'ha de tramitar per lectura única. Tot i que estava previst que s'aprovés en l'últim ple de l'any, Junts va sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, que finalment ha resolt que no vulnera el principi de seguretat jurídica i que, per tant, és constitucional. També destaquen les presentades per Junts sobre l'accés a l'habitatge, el principal problema dels catalans i dels barcelonins: una sobre els habitatges d'ús turístic i l'altre sobre el lloguer de temporada i habitacions. També està en tràmit la proposta de creació d'una ponència conjunts per a l'elaboració d'una proposició de llei de l'habitatge, entre d'altres iniciatives.