Aquest setembre va esclatar la polèmica pel fet que el PSC pagava el sou a dos assessors dels comuns al Parlament de Catalunya. Ho havien negociat durant les converses per la Mesa del Parlament, que finalment no van fructífera i es va resoldre amb la presidència de Josep Rull i una majoria independentista en aquest òrgan. Els socialistes van mantenir el seu compromís i dos assessors que la passada legislatura treballaven cobraven dels comuns, ara ho fan dels socialistes, mentre encara treballen pels de Jéssica Albiach. La quantitat de pressupost, en forma de mòduls bàsics (cadascun equival a 2.219 euros mensuals) que té assignada cada grup parlamentari per pagar assessors depèn dels seus diputats i en les eleccions del 12 de maig, els comuns van perdre 2 diputats i, per tant, part d'aquesta assignació. Després de la polseguera generada per aquest cas, la Mesa Ampliada ha aprovat introduir una nova norma per la distribució dels mòduls parlamentaris, amb els quals es paguen els assessors, que permet la seva cessió entre grups parlamentaris.

PSC i comuns a favor de la cessió

Segons fonts de la Mesa, aquesta cessió ja es permet en altres cambres parlamentàries. Amb tot, només PSC i comuns, els partits afectats per la polèmica, hi han votat a favor mentre que Junts i ERC s'hi han abstingut i PP, VOX, la CUP i el grup mixt han votat en contra d'aquesta cessió. Amb aquest canvi, els assessors deixaran de cobrar del PSC, que cedirà els seus mòduls als comuns i formaran part del seu equip. 

Cal tenir en compte que els assessors dels grups parlamentaris cobren per mòduls, cadascun dels quals equival a una retribució mensual de 2.219,75 euros. Els assessors pot cobrar com a mínim aquesta quantia o, un canvi que també es va introduir l'any passat, fins a un màxim de 4.994,44 eurosl'assignació corresponent a 2,25 mòduls. Els dos assessors en qüestió s'han mantingut com a categoria 3, la mateixa que tenien quan estaven assignats al grup parlamentari dels comuns, amb l'assignació d'1,5 mòduls, que equivalen a un sou de 3.362,10 euros mensuals en 14 pagues. 

Un increment de les subvencions de grups 

Per altra banda, la Mesa Ampliada també ha aprovat augmentar en 200.000 les subvencions als grups parlamentaris, respecte als 3.925.000 euros anuals que ja s'hi destinaven. A l'agost ja s'havia arribat a un pacte en aquest sentit, però es va decidir esperar que comencés la legislatura davant el risc d'una repetició electoral. Segons fonts de la Mesa, aquest increment afavoreix als grups més petits, ja que aquests han de participar en totes les comissions i iniciatives sent menys diputats: "La voluntat és afavorir a l'activitat parlamentària", han apuntat. Amb tot, Aliança Catalana, CUP i Vox hi han votat en contra, i dels més "petits", només els comuns hi han votat a favor. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!