Divendres s'acaba el termini per prendre una decisió respecte als treballadors que estan gaudint en l'actualitat de les llicències per edat, que permeten als treballadors cobrar sense anar a treballar en els últims anys de la vida laboral. El passat mes de febrer la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament va eliminar aquest privilegi, amb els deures pendents de resoldre com queda la situació per als treballadors que actualment l'estan gaudint o els que ho tenen concedit pel futur. Els grups parlamentaris van acordar que el termini màxim era l'1 d'abril i encara no hi ha una decisió presa. El que sí hi ha són informes dels lletrats, que donen cobertura al Parlament per retirar aquests privilegis adquirits.
Per trobar una solució, primer la Mesa va demanar un informe al lletrat Ferran Domínguez, que es va limitar a parlar del cas dels 12 treballadors que tenen sol·licitada aquesta mesura. L'òrgan rector va decidir que volia prendre una decisió global sobre tots els casos, i per això va encarregar un segon informe que ha redactat el lletrat Antoni Bayona, segons ha avançat l'ARA. Aquest informe obre la porta a retirar les llicències per edat a les persones que ja no van a treballar però cobren el sou, i aquest argumenta que el principi irretroactivitat només garanteix les percepcions rebudes, però no la necessitat que se segueixi mantenint les condicions a la llicència un cop han estat eliminades del Règim Intern del Parlament.
Els grups van acordar trobar una solució mitjançant una negociació col·lectiva amb els treballadors, però l'informe de Bayona sosté que la Cambra catalana pot prendre una decisió encara que no hi hagi acord amb els treballadors. L'informe amb data de 16 de març diu que el Parlament té un "important marge de discrecionalitat" per trobar solucions "que poden anar des de mantenir les llicències per edat en les condicions inicialment autoritzades fins a la revocació, sense excloure fórmules intermèdies de modificació o substitució per règims alternatius".
Reincorporació al lloc de treball
No és tot. El document també obre la porta a què els 21 treballadors que gaudien fins ara les llicències es reincorporin en el lloc de treball i també la possibilitat de deixar sense efecte les 12 llicències concedides l'any passat. Per altra banda, apunta que els treballadors tenen una "relació de subjecció especial" i que el funcionari sap que les seves posicions "poden ser alterades per canvis normatius sobrevinguts mentre duri la relació funcionarial".
Tot plegat arriba després de la tensió viscuda en una reunió de la Mesa anterior entre la secretària general del Parlament, Esther Andreu, i el lletrat major de la cambra, Miquel Palomares, pels informes sobre la llicència per edat. Palomares se sentia qüestionat perquè era l'encarregat de coordinar un informe sobre la qüestió i Andreu va decidir demanar a un altre lletrat, Ferran Domínguez, que fes un compendi sobre el mateix tema.