Llum verda i un pas més per la possible candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. El Parlament ha avalat aquest dimecres el decret llei que introdueix una modificació a la llei de consultes populars no referendàries, que ha de permetre que el president de la Generalitat pugui promoure i convocar una consulta simultàniament en més d'un municipi, d'una comarca o d'una vegueria. Aquest decret va ser aprovat al Consell Executiu de la setmana passada, en una reunió on el Govern va insistir que la consulta continua circumscrita a l'Alt Pirineu i Aran, malgrat que hi ha la damunt la taula altres territoris que volen fer sentir la seva veu, i així ho reclamen també Junts, la CUP i els comuns.

Sigui com sigui la modificació del decret s'ha aprovat aquesta tarda amb els vots favorables d'ERC, Junts i la CUP, aquests últims argumentant que és una eina més per millorar la participació en aquesta consulta i futures. En la seva intervenció inicial la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat que aquesta modificació era l'única solució legislativa per poder fer aquesta consulta, i ha apuntat que servirà per poder fer més consultes d'ara en endavant. A més, ha subratllat l'aposta del Govern per aquesta candidatura, que ha dit que comporta condicions "extaordinàriament positives", i ha assegurat que l'executiu farà campanya pel "sí al desenvolupament sostenible, al progrés, al creixement econòmic, i a la millora de la vida de les persones". No ha aclarit qui votarà, però ha opinat que ho han de decidir les persones més afectades, i ha sentenciat que es prenen "molt seriosament" el mandat del Parlament que insta a consensuar la decisió també amb el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà. 

Durant el debat posterior a la intervenció, la portaveu d'ERC Marta Vilalta ha titllat d'incoherent que els comuns no hagin donat suport a la convalidació del decret, mentre que Jordi Fàbrega de Junts ha defensat que totes les comarques afectades per aquest projecte tinguin veu. Malgrat el vot positiu de la CUP, l'anticapitalista Dolors Sabater ha exigit una vegada més que el Govern inclogui el Solsonès, Ripollès i Berguedà a la consulta: "Si el Govern els nega la veu, no només es trobarà amb la nostra oposició política, sinó també amb l'oposició social".

Dins del bloc d'aquells que han votat no, els arguments han estat molt diferents. La socialista Marta Moreta ha considerat que el Govern no ha de perdre temps en aquesta consulta, sinó que l'ha d'invertir en aquest projecte per tal que sigui una candidatura guanyadora. En canvi els comuns han insistit que cal aclarir abans si s'inclouran o no les tres comarques que ho demanen a la consulta. Des de la dreta, han acusat el Govern de no voler prendre decisions i deixar-les en mans de la ciutadania. 

Desacords entre els partits del Govern

La qüestió de la consulta dels Jocs d'Hivern està sent un tema recurrent en els últims dies. És una proposta que lidera principalment la consellera republicana Laura Vilagrà, però la consulta s'haurà d'articular via la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina (Junts). Una vegada més, però, no hi ha consens entre ambdós partits. Ahir la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, va marcar distàncies amb els republicans i va exigir complir el mandat de la Cambra catalana: "Continuarem treballant perquè el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès puguin votar", va dir.

 

Avui al matí a la sessió de control al president, Pere Aragonès ha recordat que la proposta del Govern es donar veu a les sis comarques afectades de l'Alt Pirineu i l'Aran, perquè són les que "poden veure millorat el seu futur amb aquesta proposta, que millorarà les condicions de vida", però ha admès que existeix un mandat del Parlament que reclama escoltar la veu de les altres tres comarques, però no ha concretat com. Ara bé, ha dit que un cop aprovada la modificació, mouria fitxa:  "Prendré una decisió com a president, que és a qui correspon, sobre quin serà l'àmbit territorial de la consulta".