El Parlament ha aprovat aquest dimecres a la tarda el decret 24/2021 d'acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades. Aquesta normativa, nascuda arran de les modificacions que ha fet el Govern sobre el darrer decret, aprovat el 2019, ha rebut el vot a favor d'ERC, Junts i els comuns. Hi han votat en contra, doncs, el PSC, Vox, la CUP, Ciutadans i el PP. Així doncs, i tot i les negociacions en el marc de l'acord d'investidura, els anticapitalistes han tornat a trencar la majoria independentista, com ja va passar en el debat de les esmenes a la totalitat als pressupostos.

En l'exposició del decret, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha cridat a aprovar el decret per la urgència que requereix, ha dit, afrontar la lluita contra el canvi climàtic. Jordà ha reconegut que "anem endarrerits" i ha criticat que alguns grups hagin demanat tramitar el decret com a projecte de llei: "Qui es pensi que podem perdre dos anys s'equivoca. No ens podem aturar".

 

Els arguments de Jordà

La consellera també ha apuntat que el sistema energètic català és vulnerable i dependent de l'energia que prové de l'exterior. En aquest sentit ha apel·lat a "reduir la vulnerabilitat" i a fer accessible l'energia per a tothom. La titular del Departament d'Acció Climàtica també ha insistit en no caure en l'"error" d'implementar les renovables "sense responsabilitat".

Jordà també ha exposat el full de ruta del Govern en aquesta matèria, que passa per establir oficines comarcals de transició energètica, impulsar un pla territorial per a la implementació de les renovables, el projecte de llei de transició energètica, l'estratègia de la bioenergia, la creació d'una energètica pública, a més del mateix decret que s'ha aprovat.

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà / Foto: ACN

La consellera també s'ha compromès a comparèixer al Parlament anualment per retre comptes del desplegament de les renovables i l'assoliment dels objectius de l'Agenda 2030. Aquesta és una de les demandes que havien fet els comuns per aprovar el decret.

El diputat dels comuns Lucas Ferro ha lamentat que Catalunya estigui a la "cua" d'Europa en renovables però s'ha mostrat satisfet amb els canvis que conté el decret. I igual que Jordà, ha rebutjat tramitar-lo com a projecte de llei per no perdre temps.

La CUP: "Insuficient"

El diputat de la CUP Dani Cornellà ha reconegut que el nou decret compta amb noves millores però ha indicat que no són suficients. En aquest sentit ha recordat que els diputats anticapitalistes ja van avisar fa dos anys que el territori rebutjaria el pla del Govern -també alcaldes d'ERC, Junts i el PSC- i ha recordat que ells van ser els únics que van votar-hi en contra.

Cornellà ha criticat també que tot i que fins l'últim moment van intentar traslladar les inquietuds del territori i les associacions ecologistes a l'Executiu, aquest no les ha inclòs al text del decret.

Des de la resta de grups de l'oposició, tant el PSC, com Vox, Ciutadans i el PP han criticat, encara que amb diferents matissos, la modificació del decret perquè, al seu entendre, posa obstacles en l'atracció d'inversions per a la implementació de les renovables i crea inseguretat jurídica. També han acusat el Govern d'ignorar les peticions de les patronals.

 

Imatge principal: les portaveus d'ERC, Marta Vilalta, i Junts, Mònica Sales, a la votació del decret / Foto: ACN