El finançament singular, un dels elements clau que van permetre l'acord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa i que des del govern espanyol han anat aigualint un cop rere l'altre compta amb l'aval del Parlament. Aquest dijous, la cambra catalana ha votat a favor de les propostes de PSC, ERC i Comuns en què defensaven impulsar aquest model en tres resolucions separades i amb algunes especificitats. Amb tot, els tres partits s'han votat mútuament a favor de les resolucions i la majoria de la investidura ha servit per aprovar el suport del Parlament al finançament singular, amb 68 diputats i l'oposició de la resta de partits. També de Junts per Catalunya, que ha votat en contra de les tres resolucions, inclosa la d'ERC. Dies abans, des dels republicans havien demanat als juntaires que s'hi posicionessin a favor, advertint-los que seria "estrany" que hi votessin en contra, tal com han fet. Al seu torn, Mònica Sales ha reclamat a ERC i PSC que no fessin trampes amb les seves propostes de finançament, ja que no impliquen que Catalunya surti del règim comú. 

Per altra banda, la proposta de Junts per Catalunya, que reclamava un nou model de finançament "en forma de concert econòmic" fos un concert econòmic ha quedat rebutjada, amb el vot en contra del PSC, comuns i la CUP. ERC hi ha votat a favor.  Precisament, des del PSOE, s'ha anat negant reiteradament que l'acord entre ERC i el PSC fos per un concert econòmic com el basc o el navarrès, mentre que des d'ERC, que ha votat a favor de la resolució dels juntaires, han manifestat que tant se val quin nom se li posi, ja que, en paraules del president del seu grup parlamentari, Josep Maria Jové, "que cadascú li digui al sistema com vulgui, però aquest model ja existeix en altres latituds i li diuen concert". 

El PSC vota en contra de corregir els objectius de dèficit 

Després de fer caure l'aprovació del sostre de dèficit que portava el govern espanyol al Congrés dels Diputats, Junts ha portat a votació "exigir a l'Estat corregir els objectius de dèficit assignats a la Generalitat i als Ajuntaments reconeixen el seu pes en la despesa social". Aquest dimecres, Albert Batet es va dirigir en aquests termes a Salvador Illa. "Si no és capaç de defensar un petit increment del sostre de despesa, com en serà capaç a l’hora de defensar el finançament singular o la delegació del traspàs d’immigració?”. Hores més tard, el PSC ha votat en contra de la resolució que reclamava exigir a l'Estat corregir els objectius de dèficit, mentre ERC hi ha votat a favor

Dimensionar l'Agència Tributària perquè pugui recaptar l'IRPF el 2026

Amb l'aprovació de les resolucions de PSC, ERC i els comuns també ha quedat aprovada la dels republicans en què es fixa "desenvolupar la hisenda catalana com una prioritat" i "dimensionar l'Agència Tributària de Catalunya" ,perquè aquesta pugui recaptar l'IRPF al llarg del 2026, tal com es recull en el pacte per la investidura d'Illa i proposava ERC en aquest debat de política general. 

Illa promet avenços a ERC en finançament per lligar el seu suport als pressupostos

Abans de l'aprovació de les resolucions de PSC, ERC i els comuns aquest dijous, relatives al finançament singular, aquest element va marcar el debat al Parlament. Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'Esquerra havia advertit Salvador Illa que no n'hi havia prou que tingués bona disposició i mà estesa, sinó que calen avenços i concrecions en aquest model. En cas contrari, el va advertir, el president de la Generalitat tindria una legislatura curta, ja que ERC no hi negociaria els pressupostos, en paraules de Jové. Illa va reconèixer que queda un llarg camí per recórrer, però que s'hi deixaria "la pell" per fer realitat l'acord. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!