El ple d'aquest dijous ha finalitzat amb la votació de les propostes de resolució del debat monogràfic sobre educació que es va celebrar el dimarts al Parlament de Catalunya. El debat va servir per monitorar l'estat del sistema educatiu català i va evidenciar la distància de l'oposició amb la gestió que havia dut a terme el ja exconseller de la branca, Josep Gonzàlez-Cambray. La vocació dels grups era que la celebració d'aquest ple monogràfic suposés un "punt d'inflexió" i tornar a teixir complicitats per prendre el pols a allò que no funciona: taxa alta d'abandonament escolar, nivells baixos de comprensió lectora... i revertir els atacs al català. Fa un any, el PSC, ERC, Junts per Catalunya i els comuns van construir un acord per combatre la imposició del 25% del castellà a les escoles. Ara, davant els pactes del PP i Vox al País Valencià i les Illes Balears —que inclouen una ofensiva espanyolitzadora i que pretenen minorar la llengua catalana—, els republicans i juntaires han acordat instar el Govern a bastir un Pacte Nacional en defensa de l'escola catalana que rebati aquests atacs "sistemàtics" de l'Estat. La CUP s'ha abstingut i tant el PSC com els comuns s'han sumat al vot en contra de Vox, Cs i PP.
La proposta de resolució de les dues formacions independentistes assenyala la "necessitat d'un consens polític i de país" perquè els "atacs" al model d'escola catalana "són una de les principals causes de desestabilització d'aquest model d'èxit". Un altre punt reitera que la llengua catalana ha de ser la llengua "vehicular, comuna i compartida per tota la comunitat educativa", així com un "factor bàsic d'inclusió social i vertebració de la societat catalana". El Pacte Nacional ha de servir, explica el text, per "promoure instruments i actuacions coordinades per tal de sumar esforços en la promoció i defensa de la llengua catalana en l'ensenyament" i per "dur a terme les actuacions polítiques, jurídiques i econòmiques" que vagin en aquesta línia.
Consens ampli per un pla de xoc contra l'abandonament escolar prematur
La proposta que ha comptat amb un consens més ampli ha estat la referent a un pla de xoc contra l'abandonament escolar prematur i la millora de competències bàsiques dels alumnes a Catalunya. El text l'han transaccionat conjuntament el PSC, ERC, Junts i els comuns. Entre les mesures incloses, hi figura un "pla d'impuls i millora de l'aprenentatge de l'anglès que garanteixi la certificació del B2 al final de Batxillerat i dels cicles formatius de grau superior", garantir les biblioteques escolars als centres educatius, fer un Pla Integral de Lectura, un pla per als centres amb pitjors resultats en comprensió lectora, disposar de nous orientadors per a la prevenció davant els casos d'abandonament i fracàs escolar o dissenyar un model d'escoles de noves oportunitats al país.
D'altra banda, també ha tirat endavant una proposta de resolució transaccional el PSC, ERC i els comuns referent a un reforç de la Formació Professional. Altres mesures que han prosperat són fer efectiu l'increment de 100 milions d'euros dels pressupostos per millorar l'atenció a alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu; acordar un Pacte Català per l'Educació per la qualitat, equitat i gratuïtat (del PSC); impulsar la universalització de l'etapa d'educació infantil, flexibilitzar les ràtios o un punt d'una proposta de Junts que insta el Departament a "fer un canvi de rumb per recuperar el seu lideratge" i abordar "des del diàleg i consens" amb la comunitat educativa accions per revertir els mals resultats en competències bàsiques o la davallada de l'ús social del català.
Els mateixos atacs des de l'Estat, "governi qui governi"
Durant el debat previ a les votacions, ERC, Junts, els comuns i PSC han tret pit d'haver pogut arribar a acords entre ells en favor de l'escola i del model català. Des de Junts, el grup que va proposar aquest debat monogràfic d'Educació per a poder tractar a fons una problemàtica complexa, la diputada Judit Toronjo ha destacat que la seva voluntat és "promoure un canvi de rumb necessari", lamentant que mai amb tants recursos destinats a l'escola s'havia tensat tant la comunitat educativa. D'entre les seves accions concretes, ha destacat el pacte nacional en defensa de l'escola catalana "davant els atacs sistemàtics de l'Estat, tant polítics com judicials", assenyalant que "governi qui governi", aquests són els mateixos, en referència al PSOE i el PP. En la seva intervenció, la juntaire ha aprofitat per posar en relleu "l'amenaça i el retrocés que pateixen alguns veïns dels Països Catalans", pels pactes entre la dreta i la ultradreta que redueixen a la mínima expressió el català al País Valencià i a les Illes Balears.
Des d'ERC, el diputat Jordi Albert ha destacat els acords que han aconseguit amb altres partits, pronosticant que aquesta dinàmica que s'ha establert al voltant del debat d'Educació al Parlament serà la tònica general a partir d'ara. "Hem demostrat a la societat catalana que la nostra feina té sentit i que sabem resoldre problemes", ha reflexionat, agraint a la resta de formacions que el to del debat ha estat positiu, tot i que també ha retret a Vox que durant la seva intervenció hagin recitat un poema d'Antonio Machado, poeta que va morir a l'exili.
Joan Carles Gallego, dels comuns ha constat que "el model d'escola catalana està en crisi", generada per un malestar dins la comunitat educativa, famílies i alumnes. "Quan l'educació va malament, va malament la societat", ha lamentat, però ha celebrat que el Parlament hagi pogut debatre sobre aquest tema i que s'hagi aconseguit arribar a consensos. Tot i que cap de les propostes de la dreta ha prosperat al ple, tant el PSC com els comuns han votat a favor d'algunes propostes, fet que Albert Batet ha lamentat a les xarxes: "Només gràcies a l'independentisme, avui al Parlament de Catalunya no s'ha aprovat CAP proposta ni del PP ni VOX ni C's en el debat monogràfic en defensa de l'escola catalana", ha escrit en una piulada.
Les propostes es queden curtes per a la CUP
Per part del PSC, el diputat David González ha detallat les diferents propostes que ha portat el partit al ple, però enfocant-se sobretot en el pacte català de l'educació, desitjant que aquesta es pugui convertir en un full de ruta compartit i també serveixi per refer la confiança amb la comunitat educativa. González també ha assenyalat que els socialistes consideren clau "garantir el consens sobre el català" i també la "no politització de la llengua ni de l'escola", cosa que ha lamentat sembla a l'ordre del dia. Des de la CUP, tot i compartir el diagnòstic amb altres partits sobre les problemàtiques a l'escola, s'hi ha distanciat en considerar que les seves propostes es queden curtes a l'hora d'evitar la segregació escolar i també de defensar el català a l'escola. Pel que fa a PP i Ciutadans han centrat les seves intervencions a criticar la vehicularitat única del català i també el baix nivell educatiu a Catalunya, que es trasllada amb uns resultats nefastos a proves de competències bàsiques i també alts nivells d'abandonament escolar.