La possible formació d'un Govern de la República a l'exili a Bèlgica ha posat en alerta la plana política d'aquest país, fins al punt de fer arribar el cas al Parlament. El ministre d'Exteriors, Didier Reynders, ha hagut de donar explicacions de la situació i l'estat de les relacions diplomàtiques amb Espanya, després de conèixer-se que els acords per la investidura entre JxCat i ERC inclouen establir òrgans de la República a Brussel·les.
Reynders ha confirmat que Bèlgica segueix els plans polítics del president Carles Puigdemont, encara que ha destacat que per a Brussel·les és un assumpte d'ordre intern judicial espanyol. Segons es recull avui al diari de sessions del Parlament belga, Reynders ha estat interpel·lat al respecte pel diputat democratacristià (CD&V) Vincent Van Peterghem i el nacionalista flamenc Peter Luykx (N-VA).
"La posició de Bèlgica en relació amb l'evolució de la situació a Catalunya va ser comunicada clarament a la Cambra el 8 de novembre del 2017. Ho repeteixo respecte a la situació actual (...) És un problema intern espanyol que s'ha de resoldre dins l'Estat de Dret a través de la legalitat i amb respecte de la Constitució espanyola", ha assenyalat Reynders.
"Estem monitorant la situació, però sense la ingerència de Bèlgica en el sistema judicial ni en el procés polític del Parlament català", ha afegit el titular belga d'Exteriors. Reynders també ha assenyalat que la diplomàcia belga "treballa cada dia de manera sòlida per mantenir un diàleg d'alt nivell amb el nostre soci espanyol".
A les paraules del ministre belga, el diputat democristià ha mostrat la seva coincidència de punt de vista amb Reynders, encara que ha afegit que aquesta línia "serà més difícil de mantenir" si Puigdemont acaba establint un "govern a l'exili" a Bèlgica. "Crec que per a qualsevol que proclami la independència està millor quedar-se amb el seu propi poble, i si algú vol governar un país, millor que ho faci al seu propi país", ha dit Van Peteghem.
Per contra, Luykx ha considerat que el conflicte "ja no es tracta d'un assumpte purament espanyol o català" sinó una "qüestió europea" i ha demanat a l'Executiu belga que demandi "diàleg" entre Madrid i els independentistes catalans.