En plena segona sessió de la investidura —fallida— d’Alberto Núñez Feijóo, el Parlament ha aprovat una proposta de resolució clau per a la partida que s’intensificarà a partir de la setmana vinent: l’eventual investidura de Pedro Sánchez. El dijous a la tarda, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya recosien una tíbia unitat per buscar collar les negociacions amb el socialista: si no hi ha avenços en el referèndum, no hi ha investidura. I així ho ha validat la cambra catalana aquest divendres amb els vots a favor dels dos grups independentistes i l’abstenció de la CUP. Concretament, la proposta de resolució ha obtingut 65 vots a favor, 54 en contra, 9 abstencions i sis diputats que no han votat (els de Ciutadans).

🔴 Debat de política general, DIRECTE | Última hora al Parlament de Catalunya

En concret, el text transaccionat pels republicans i juntaires subratlla que la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat “passa per la via política i democràtica” i que això vol dir refermar-se en la “defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació, és a dir, que Catalunya pugui decidir el seu futur col·lectiu a través d’un referèndum”. A més, afegeixen que el mandat que “va sortir” de l’1-O només pot ser substituït per un referèndum acordat amb l’Estat. És justament aquest punt el que ha fet que els cupaires no hi votin favorablement. Per als anticapitalistes, no es pot acceptar com a única estratègia que l’exercici del dret a l’autodeterminació es faci amb un referèndum acordat.

I sobre la investidura, l’escrit explicita que el Parlament es pronuncia a favor que “les forces polítiques catalanes amb representació a les corts espanyoles no donin suport a una investidura d’un futur govern espanyol que no es comprometi a treballar per fer efectives les condicions per a la celebració d’un referèndum”. El dijous al vespre, el PSC i el PSOE advertien que, per aquest camí, “no hi ha avenç possible”, però reiteraven l’aposta pel diàleg. L’enuig entre els socialistes per aquesta proposta de resolució és notori i aquest divendres ells també han volgut elevar el to per advertir que, si això es manté com a exigència, no temen anar a eleccions el 14 de gener.

Retrets del PSC i els comuns

Malgrat aquesta tensió generada per la resolució, tant des d’Esquerra com des de Junts consideren que això no dificulta més la negociació, ja que sostenen que aquestes condicions ja les coneixien els socialistes. Ara bé, això no ha evitat retrets en públic des del faristol del Parlament per part del PSC i dels comuns. La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha volgut emfatitzar que en les eleccions del 23 de juliol els catalans van apostar pel “diàleg que fa arribar a acords, pel progrés i la convivència i per superar la divisió”. “No hi ha un altre camí possible, la rauxa no pot guanyar al seny i la necessitat de protagonisme i gesticulació no pot guanyar la feina”, ha etzibat. El PSC ha llançat un nou avís davant la proposta d’autodeterminació: “Tirar pel dret no pot ser mai la millor opció”. Això no obstant, Romero ha deixat un missatge que obre la porta a seguir explorant l’acord: “Posarem tots els esforços per assolir-ho”.

Alícia Romero, al debat de política general / Foto: Carlos Baglietto.

David Cid, portaveu del grup que lidera Jéssica Albiach, ha alertat els grups independentistes que “una negociació no pot ser una competició” i els ha instat a “respectar la interlocució i les confiances construïdes”. “Cal altura de mires i responsabilitat, no podem donar una segona oportunitat a qui vol incendiar Catalunya”, ha afirmat Cid, destacant que tampoc demanen a ERC i Junts que votin “gratis” la investidura. Per als comuns, cal “no restar valor a les victòries aconseguides”, entre les quals ha mencionat l’ús del català al Congrés, la probable futura oficialitat del català a la Unió Europea i, com a futurible, l’amnistia.

Mònica Sales, durant la seva intervenció / Foto: Carlos Baglietto.

Els independentistes carreguen contra el PSC: “Neguen la democràcia”

Des d’Esquerra Republicana, la portaveu Marta Vilalta ha avisat el PSC que “si volen governar el seu país”, caldrà que respectin els “grans consensos de Catalunya”: “El referèndum no és divisió, ni ruptura, ni discòrdia; és democràcia i és a les seves mans”. També Mònica Sales, portaveu de Junts, ha assenyalat durant la seva intervenció que “la democràcia mai divideix” i ha recalcat que només es pot substituir el mandat del referèndum de l’1 d’octubre amb un de “pactat” amb l’Estat.

Marta Vilalta, intervenint al faristol del Parlament / Foto: Carlos Baglietto.

Per part de la CUP, Dolors Sabater ha insistit que l’amnistia i l’autodeterminació són “indestriables”. Davant l’oposició del PSC a l’autodeterminació i l’escenari que ha obert Illa d’una repetició electoral, Sabater ha afirmat que els socialistes representen el “antes facha que rota”. “Negar l’anhel d’un 80% de la població trenca la convivència i la concòrdia, votar no divideix ni és un delicte sinó que és la mínima expressió de la democràcia, estan negant la mateixa democràcia”, ha indicat la cupaire.