El president del govern espanyol Pedro Sánchez i la vicepresidenta Carmen Calvo, així com els seus antecessors en els càrrecs, Mariano Rajoy i Soraya Saenz de Santamría, han estat citats a comparèixer davant el Parlament per explicar l'aplicació de l'article 155 ara fa un any.

El Parlament ha celebrat aquest dimarts al matí la primera sessió de la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155, després de la constitució, en la que s'han aprovat les diferents peticions de compareixences. Entre elles, a més de les ja anomenades, també hi ha la dels membres del Govern català destituïts per aquest article, entre ells el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, així com la majoria dels consellers a la presó o a l'exili: Lluís Puig, Clara Ponsatí, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Dolors Bassa.

També s'ha demanat que ho faci la secretària general d'ERC, actualment exiliada a Suïssa, Marta Rovira, així com antics membres de la mesa del Parlament com Anna Simó o Joan Josep Nuet. Totes aquestes compareixences han estat aprovades amb el suport de JxCat, ERC i els comuns, mentre que el PSC hi ha votat en contra. La CUP no ha assistit a la comissió, així com tampoc ho han fet Cs i PP.

Casado i Rivera, també

Els representants de la comissió també han demanat la compareixença del primer secretari del PSC, Miquel Iceta; la del president del PP, Pablo Casado; la del líder de Cs, Albert Rivera i la de l'exdelegat del Govern espanyol, Enric Millo. A més se citarà els exministres Juan Ignacio Zoido i María Dolores de Cospedal, l'expresident de la Generalitat i senador, José Montilla; el president del Senat, Pío García Escudero; el senador del PP Ignacio Cosidó; l'exlíder del PP Xavier García Albiol o l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella.

La comissió celebrada aquest matí ha servit per establir un pla de treball per a la investigació que tindrà lloc els propers mesos i és aquí on s'han aprovat el més d'un centenar de compareixences. A més dels casos ja anomenats, hi ha citats també els responsables de les entitats bancàries que van moure la seu fora de Catalunya després de l'1-O o experts com el Síndic de Greuges, o els catedràtics Joaquín Urías o Joan Queralt.

Els representants de la comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'Article 155 / ACN

Tots els testimonis citats i per tant, tots els polítics tret dels experts, estan obligats a comparèixer a la comissió i de no fer-ho, podrien incórrer en un delicte de desobediència tipificat al Codi Penal.

Una comissió amb absències

A la comissió hi ha hagut absències destacades com la de Cs i el PP, que ja van anunciar que rebutjaven formar-ne part, però també la de la CUP, que no hi ha assistit. Els cupaires no han participat en aquesta sessió com a protesta pel fet que JxCat i ERC haguessin rebutjat les seves peticions de compareixença. 

La CUP havia demanat que compareguessin els secretaris generals de diferents conselleries per explicar "l'acatament de de l'aplicació de l'article 155 per part de l'administració pública catalana" i consideren que el seu rebuig "desvirtua" la comissió. Segons fonts de la formació anticapitalista, la seva presència en aquesta comissió d'investigació no serà regular i dependrà de les compareixences que tinguin lloc en cada sessió.