El Parlament ha aprovat avui una moció que condemna la persecució política per part de les institucions de l'estat espanyol cap a la Conselleria d'Acció Exterior i Govern Obert. El document, presentat per Junts, assegura que les dificultats imposades sobre el departament són especialment visibles en el cas del Tribunal de Comptes espanyol, recordant que va amenaçar amb reclamacions per un total de 5,4 milions d'euros a 34 ex alts càrrecs de l'Executiu català. Així, descriuen aquesta acció com una "operació política" que busca promoure la por i l'autocensura. Aquest punt de la moció ha estat aprovat per 72 a 51, amb el suport de les tres formacions independentistes, mentre que els comuns s'han abstingut.
En la defensa del text, la diputada de Junts Aurora Madaula ha constat que l'acció exterior és una competència de la Generalitat, segons marca l'Estatut, però que es veu "inexplicablement atacada per les ingerències dels governs espanyols, que la persegueixen de manera judicial o criminal". A més, ha carregat amb duresa contra l'Estat, afirmant que s'utilitzen tècniques més semblants a les de la màfia que a les dels estats democràtics. D'altra banda, Meritxell Serret, dels republicans, s'ha pronunciat en la mateixa línia, lamentant el "menyspreu i la criminalització" que ha experimentat la Conselleria per part d'alguns grups parlamentaris i de l'Estat. Així, ha assegurat que aquesta situació va començar a donar-se arran de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.
Per part de la CUP, Basha Changue ha advertit que la política exterior del Govern està massa a prop de l'espanyola, i que fins i tot "comparteixen determinats aspectes i alguns enfocaments", però ha explicat la posició favorable dels cupaires a la moció en solidaritat amb aquelles persones que pateixen la repressió. Pel que fa als comuns, la seva abstenció s'entén per defensar la capacitat i el deure de la Generalitat de fer acció exterior, però creuen que el text busca aconseguir "una instrumentalització i una politització d'aquesta".
Activitats partidistes i delictives
Entre aquells que s'han oposat completament, els socialistes ha aprofitat l'oportunitat per a criticar el Consell per la República, una entitat que "no existeix, que no té cap mena de suport jurídic i que vol suplantar el Parlament". Vox ha reclamat novament el tancament total de la Conselleria, com ja va fer ahir en una moció pròpia; Ciutadans ha criticat "el to victimista d'aquells que intenten implantar una dictadura", en referència als independentistes; i el PP ha dit que el departament només pot treballar per fer difusió cultural i impuls econòmic, però no per a "desprestigiar Espanya ni per finançar activitats partidistes i delictives".
Escenari de repressió continuada
La moció també ha assolit aprovar dos altres punts amb el suport total de l'independentisme i el rebuig de la resta de formacions. D'aquesta manera s'ha reconegut la feina de la Conselleria d'Acció Exterior "en un escenari de repressió continuada" per part de l'Estat, i s'ha apostat per mantenir i impulsar noves delegacions. A més, el Parlament ha destacat la feina de diverses organitzacions i entitats, com ara els Casals Catalans, l'ANC, Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua i el Consell per la República.