El Parlament ha aprovat aquest dimarts, amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris menys Cs i PP i el diputat no adscrit Germà Gordó, presentar al Congrés dels Diputats la Proposició de Llei de despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.
En concret, es proposa reformar modificar un article del Codi Penal i lliurar de responsabilitat penal qui "per petició expressa, lliure i inequívoca d'una persona que pateix una malaltia greu que el conduirà necessàriament a la mort [...] causi actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor d'aquesta persona o hi cooperi".
Junts pel Sí, en boca de la diputada Alba Vergés, ha considerat la llei com un "pas necessari" perquè les persones sàpiguen que tenen dret a l'ajuda al suïcidi com una mostra de "respecte a les decisions persones, protecció a les persones vulnerables i garanties ètiques".
Per la seva banda, el diputat Martín Barra ha justificat l'abstenció de Ciutadans apel·lant a la necessitat d'oferir "cures pal·liatives de qualitat per a una mort digna" i ha advertit del risc de despenalitzar l'eutanàsia.
Des del PSC, la diputada Assumpta Escarp ha fet una distinció entre les cures pal·liatives i l'eutanàsia i ha reivindicat l'ajuda al suïcidi com a defensa del dret a morir dignament i, en extensió, el dret a la pròpia vida. "El fi de la medicina és també ajudar a morir", ha assegurat Escarp.
Així mateix, la diputada de Catalunya Sí Que es Pot Àngels Martínez ha defensat l'ajuda al suïcidi com un "acte mèdic més" i ha afirmat que "la pena de vida en unes determinades condicions és tan gran i tan indigna com la pena de mort". Durant la seva intervenció, Martínez ha dedicat unes paraules d'agraïment a la diputada al Congrés dels Diputats Marta Sibina, implicada i activista en sanitat.
Una llei "mandrosa"
En la mateixa línia que Ciutadans, el PP ha apostat per posar remei al dolor i a la sol·litud, "que molts cops és la causa de voler la mort". El diputat Fernando Sánchez ha titllat la llei de "mandrosa" i ha assegurat que està feta "des dels laboratoris ideològics i no a la planta dels hospitals".
La CUP ha reiterat la necessitat d'aprovar aquesta llei tot i que ha assegurat que el Parlament "ha de començar a treballar en una llei pròpia perquè ens lliuri de l'amenaça constant del Codi Penal".
Durant el debat també ha intervingut el diputat no adscrit Germà Gordó, que ha afirmat que votaria en contra. "Crec fermament que m'equivocaria molt més si no votés amb consciència", ha justificat.