Consens total al Parlament de Catalunya per celebrar un ple monogràfic sobre el sistema educatiu. La proposta, aprovada a través d'una moció subsegüent presentada per Junts per Catalunya aquest dijous, ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris de la cambra, que s'han conjurat en la "urgència" perquè l'hemicicle "entomi amb la màxima celeritat possible un debat en profunditat sobre l'educació i el sistema educatiu" a través de la convocatòria d'un debat general en ple. A banda d'aquesta constatació, el Parlament ha aprovat instar el Govern a potenciar a tot el sistema d'educació de Catalunya accions formatives perquè els professors disposin d'eines per detectar situacions de risc i possibles problemes de salut mental, la necessitat d'impulsar un pla de xoc que reverteixi l'abandonament escolar o el desplegament del Pla d'Educació Digital de Catalunya a tot el sistema educatiu.
La diputada de Junts, Anna Erra, ha defensat la necessitat del debat monogràfic sobre educació per abordar diverses qüestions, però posant èmfasi en la taxa d'abandonament escolar. En aquesta línia, ha recordat que és una de les més altes de l'Estat i també ho és en el marc de l'entorn europeu, i ha sostingut que en el debat "cal que hi siguem tots". Erra ha retret que aquest dijous s'hagi fet una cimera sobre el fracàs escolar i que els grups parlamentaris no hi hagin pogut assistir per coincidir amb la celebració del ple.
Des d'Esquerra Republicana, la diputada Irene Aragonès ha explicat que "comparteixen plenament" la necessitat de fer un ple monogràfic sobre educació, tot i que ha volgut treure pit de la feina que està fent el Departament d'Educació. En aquest context, ha volgut puntualitzar que, tot i el suport a diversos punts del text, que "la moció no descobreix res de nou". En el seu torn de rèplica, la també alcaldessa de Vic, Anna Erra, s'ha dirigit als republicans per dir-los que "si vas sol, potser vas més ràpid; però si vas acompanyat, potser aniràs més lluny". "Si en general tothom se suma a aquesta necessitat de fer un debat per veure la situació que tenim, potser vol dir que no tot es fa bé", ha etzibat.
Crítiques al desplegament del pla digital a tot el sistema educatiu
Per part del PSC, Esther Niubó ha expressat la conveniència sobre celebrar un debat d'aquesta mena anualment, especialment per tractar una "anomalia molt important" que hi ha en relació amb altres països amb característiques socioeconòmiques similars a Catalunya, com és l'abandonament escolar. En aquesta línia, Niubó s'ha dirigit al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, per traslladar-li que, si porta una modificació de crèdit al Parlament per impulsar el pla de xoc contra l'abandonament, "li aprovarem". En referència a la CUP i els comuns, ambdues formacions han assenyalat que comparteixen bona part dels punts de la moció, però han qüestionat la idoneïtat del punt 5, que al·ludeix al desplegament del Pla d'Educació Digital a tot el sistema educatiu amb els Fons Next Generation. Per a Nogay Ndiaye, de la CUP, els dispositius digitals i desenvolupament tecnològic de les concertades "s'ha de continuar finançant amb els propis recursos" dels pares dels alumnes que hi van: "El pla s'ha de garantir a la pública". En una línia similar s'ha expressat Jordi Jordan, dels comuns, que ha defensat prioritzar els centres educatius de titularitat pública.
Amb tot, la moció també insta a reforçar punts com el Programa Salut i Escola (dirigit prioritàriament per professionals en l'àmbit de la Salut Mental Infantil i juvenil); que els centres educatius disposin de professionals de referència per fer l'acompanyament a infants, joves i docents en la resolució de casos concrets de malestar emocional; una planificació del seguiment de les substitucions per agilitzar-ne els tràmits; la modificació del criteri participatiu de les proves orals en castellà i llengua estrangera perquè passin de mostrals a censals o l'impuls i presentació en menys de tres mesos d'un Pla d'Innovació per la Formació educativa que fomenti la recerca catalana en aquest àmbit.