L'independentisme ha fet constatar la seva pèrdua de majoria al Parlament de Catalunya. I és que la cambra catalana ha rebutjat la proposta de resolució pactada entre Junts, ERC i la CUP de denunciar la “rebel·lió” de la cúpula judicial amb l'amnistia, amb el vot en contra del PSC i l'abstenció dels Comuns. Els partits independentistes havien acordat prèviament que el Parlament votés "denunciar la rebel·lia de la cúpula del poder judicial espanyol en no aplicar, de manera deliberada i arbitrària, la llei d'amnistia", fet que obligava el PSC a posicionar-se. I és que el redactat incorporava fragments que podien ser delicats per als socialistes, com ara: "tot plegat, confirma l'existència de greus mancances democràtiques i el biaix polític de part de l'estament judicial espanyol".

Així mateix, el Parlament també ha rebutjat el punt impulsat per Junts per Catalunya en el qual insta el Govern que exigeixi el compliment íntegre de la llei d'amnistia i emprengui accions legals pertinents davant de totes les instàncies necessàries contra totes les autoritats judicials que es neguin a aplicar la llei d'amnistia. Així mateix, el Parlament ha tombat una proposta de resolució d'ERC que defensava un referèndum d’independència "reconegut i acordat" com la "millor eina" per resoldre el conflicte polític i decidir el futur col·lectiu de Catalunya. D'altra banda, el Parlament també ha tombat una proposta de Junts que volia constatar que la cambra ha avalat, en 24 ocasions, mocions o resolucions a favor del dret a l'autodeterminació. 

El Parlament sí demana el compliment íntegre de l'amnistia

En una altra proposta de resolució impulsada pels Comuns, el Parlament ha expressat aquest dijous el seu suport a la Llei d'Amnistia i ha reclamat als jutges la seva aplicació "sense més dilacions ni arbitrarietats per a respectar la voluntat del legislador". En la tercera i última sessió del Debat de Política General (DPG), ha tirat endavant aquesta proposta de resolució dels Comuns sobre l'amnistia, que ha rebut el suport de tots els grups excepte PP i Vox. 

La cambra també ha rebutjat una proposta d'ERC que volia constatar la necessitat de no normalitzar les relacions institucionals de Catalunya amb la casa Reial, atenent "l’ampli rebuig" que suscita la Monarquia espanyola a la societat catalana, que no reconeix el rei, i basat principalment en la defensa d’un estat en forma de República "sense privilegis ni institucions anacròniques hereves del franquisme", i al paper parcial de Felip VI el 3 d’octubre de 2017. De fet, en aquesta línia, també ha rebutjat un altre text del grup d'Albert Batet, que volia instar el president del Govern, Salvador Illa, i tot l'executiu a no normalitzar la relació amb la monarquia espanyola fins que Felip VI "rectifiqui i demani disculpes".

ERC i CUP rebutgen la DUI del 2017, a proposta d'Aliança

Un dels moments també notoris d'aquest dijous a la tarda al Parlament és quan els diputats han hagut de votar una proposta de resolució d'Aliança Catalana per restituir formalment "l'Estat Català" com a "Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social", en el marc de la Declaració d'Independència aprovada pel Parlament el 27 d’octubre de 2017. Tot i que la Mesa del Parlament havia rebutjat aquest matí una petició de reconsideració del PSC i una altra de Vox per tal que no s’admetés aquesta proposta, el Parlament ha rebutjat la iniciativa del partit islamòfob. I és que a banda que l'independentisme ja no té majoria absoluta a la cambra, Esquerra Republicana i la CUP han decidit votar-hi en contra. L'argument? Consideren que és un partit d'extrema dreta i no s'ha d'avalar cap proposta que vingui de les seves mans. En canvi, Junts per Catalunya s'ha abstingut en aquesta votació, que provoca que sigui el primer cop que la cambra catalana rebutgi la declaració d'independència del 2017.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!