Fa gairebé sis mesos que va esclatar al Parlament la polèmica de les llicències per edat, que permetien prejubilacions d'or a treballadors de la cambra. Aquesta qüestió es va suprimir i ara ja no existeix en el reglament de la cambra, tot i que els treballadors que ja les tenien adquirides les segueixen gaudint. Polítics i treballadors no han trobat la fórmula per desencallar-ho i les pròrrogues es van allargant: ara el nou termini per trobar una solució acordada és l'11 de juliol. Mentrestant, el Parlament ha anat treballant també per introduir una nova figura al reglament intern de la cambra, després de l'eliminació de les llicències per edat. És la figura de les excedències voluntàries i reduccions de jornada als treballadors de més de 60 anys, ambdues remunerades.
Segons han explicat fonts parlamentàries, la Mesa del Parlament ha proposat aquest dimarts la modificació dels estatuts de règim i govern interior de la cambra per introduir aquestes dues noves figures. La proposta de la Mesa s'ha traslladat i s'ha aprovat a la reunió de la Mesa Ampliada -on hi són tots els partits- amb les abstencions de la CUP i Ciutadans, i es traslladarà a la Comissió d'Afers Institucionals d'aquesta setmana perquè la debati i l'aprovi. Però quins seran els requisits perquè els treballadors es puguin acollir a aquesta figura i quina serà la remuneració? Només la CUP ha fet públiques algunes de les característiques d'aquesta nova figura: segons ha explicat el diputat Xavier Pellicer, en el cas de l'excedència el treballador podrà cobrar la pensió màxima (2.800 euros). En el cas de la reducció de la jornada laboral, la reducció del sou serà d'un màxim del 20%. En altres paraules, els treballadors podran no treballar i cobrar la pensió, mentre que podran treballar menys hores cobrant com a mínim el 80% del sou que percebien abans.
Quina diferència hi ha amb les llicències per edat? En aquell cas era un règim especial que permetia directament cobrar sense treballar durant els cinc últims anys de la seva vida laboral, i on alts càrrecs del Parlament podien arribar a cobrar fins a 10.000 euros al mes sense entrar a la cambra catalana. La diferència, doncs, rau principalment en el sou que perceben els treballadors en aquests casos, malgrat que fonts de la Mesa hagin insistit reiteradament als periodistes que no són unes noves "llicències per edat".
El que no deixa de sorprendre, més enllà d'aquest nou règim, és que els més de 20 treballadors que estan gaudint del fet de cobrar sense anar a treballar encara ho segueixin fent, una qüestió que acumula prorroga rere prorroga. Primer el termini al qual s'havien emplaçat tots els grups per trobar una solució era l'1 d'abril. Les negociacions en aquella data gairebé no havien ni començat i es va acabar decidint un nou termini, el 17 de juny. Vist ara que tampoc s'ha trobat una solució, la cambra ha tornat a ajornar-ho fins l'11 de juliol. Veurem, doncs, si a la tercera va la vençuda.
Aixecar la DUI
La Mesa també ha rebut aquest dimarts una iniciativa legislativa popular (ILP) que demana aixecar la suspensió de la declaració d'independència feta per l'aleshores president de la Generalitat Carles Puigdemont l'octubre de 2017. El text presentat té errors de forma ja que és una proposició no de llei –iniciativa legislativa del Congrés dels Diputats, però no del Parlament– i no té articulat, per la qual cosa la Mesa emplaçarà els impulsors a tornar-la a registrar.