La Mesa del Parlament ha decidit aguantar el pols per l'escó de Laura Borràs i ha acordat presentar al·legacions a la Junta Electoral Central en contra de la retirada de la credencial de la presidenta suspesa de la cambra. Amb l'aval d'ERC, Junts i la CUP i el vot en contra del PSC, l'òrgan rector de l'hemicicle respondrà d'aquesta manera a la resolució de la JEC del passat 13 d'abril, que atorgava 10 dies hàbils a la vicepresidenta primera en funcions de presidenta, Alba Vergés, perquè aclarís quines accions ha dut i durà a terme sobre l'acta de la també presidenta de Junts per Catalunya.
En aquest termini, que s'allarga fins al 28 d'abril, l'òrgan administratiu també obria la porta a què tant el Parlament com la persona implicada, Laura Borràs, puguin presentar al·legacions. De fet, és un moviment que l'hemicicle ja va fer en els casos de l'expresident Quim Torra i de l'exsecretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà. L'acord adoptat per la Mesa aquest dimarts insta els serveis jurídics de la cambra a preparar aquest escrit, que s'haurà de presentar abans que s'exhaureixi el període habilitat per a fer-ho, i pivotarà sobre dos eixos: la defensa de la sobirania del Parlament i el propi reglament de l'hemicicle, que contempla que no es retirarà l'acta d'un diputat o diputada fins que la sentència sigui ferma.
Els partits independentistes consideren que una entitat administrativa com la Junta Electoral Central no hauria de poder "interferir" o "alterar" la composició de la cambra catalana. En aquest sentit, apunten que "és la ciutadania" qui escull als diputats i sostenen que s'ha de defensar "la sobirania" de la segona institució del país, en la línia del que ja van apuntar en les al·legacions presentades a la JEC tant en els casos de Torra com de Juvillà. L'altre argument que inclourà aquest informe serà l'empara en l'article 24 del reglament del Parlament, que en l'apartat e detalla que els diputats perden aquesta condició "per la condemna a una pena d'inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma". El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació especial. La seva defensa presentarà recurs i serà el Suprem qui haurà de dictaminar la fermesa d'aquesta sentència o no.
El PSC s'oposa a presentar al·legacions
Durant la reunió de la Mesa en què s'ha abordat l'acord de la Junta Electoral i del debat sobre la possibilitat de formular al·legacions, els socialistes s'hi han oposat perquè consideren que ja hi ha dues sentències del Tribunal Suprem que avalen que l'òrgan administratiu pugui ordenar la retirada de l'acta d'un diputat condemnat que encara no tingui una sentència ferma, tal com va passar amb Quim Torra i Pau Juvillà. En aquest sentit, doncs, entenen que ja hi ha suficient jurisprudència que ratifica els acords de la JEC i creuen que aquest pas ja no és necessari perquè "tots sabem on porta", ha indicat la portaveu del PSC, Alícia Romero, en una atenció als mitjans. A parer del grup liderat per Salvador Illa, el que cal és "actuar amb la màxima celeritat" perquè hi hagi una nova presidència al Parlament i es posi fi a la situació d'interinitat.
L'escrit que presenti el Parlament de Catalunya ha de recollir, però, quines són les "decisions o resolucions" que hagi adoptat sobre l'escó de Laura Borràs. En aquest context, i a diferència de Torra o Juvillà, la cambra haurà d'explicar que, des de finals de juliol, la dirigent juntaire està suspesa dels seus drets i deures com a diputada i presidenta. Les al·legacions es poden formular fins al 28 d'abril, termini que també tindrà la defensa de Laura Borràs per fer el mateix si ho estima oportú davant la JEC, i aleshores l'òrgan haurà de respondre a aquestes. Si la JEC les desestima i ordena al Parlament que retiri l'acta a la presidenta suspesa, la cambra tindria, previsiblement, 10 dies hàbils per fer-ho, de manera que el debat sobre la presidència de l'hemicicle pot donar-se en plena campanya de les eleccions municipals 2023.