El Parlament demanarà al Senat que Catalunya passi de tenir 8 senadors autonòmics a 9, tenint en compte l'augment de població del país, que des de finals del 2023 ja supera els 8 milions d'habitants. Segons ha comunicat la cambra alta espanyola al Parlament, a Catalunya li correspon tenir 8 senadors autonòmics. Després de considerat que aquesta xifra no és proporcional a la realitat demogràfica del país, el Parlament farà arribar un requeriment al Senat perquè reconsideri la seva opinió i permetre que Catalunya tingui els 9 senadors autonòmics que li corresponen: 1 pel fet de ser una autonomia i 1 més per cada milió d'habitants, 9 en total. 

Per altra banda, en la junta de portaveus celebrada aquest dimarts, el PSC i Junts han proposat aplicar la distribució d'Hondt en el repartiment de senadors entre els partits, fet que provocaria que el PP català  tingués el senador autonòmic que ha anat reclamant en les darreres setmanes. Concretament, segons aquesta distribució, el PSC tindran 3 senadors, els mateixos que Junts, 1 seria per ERC i un altre pel PPC. De totes maneres, aquesta no és només una proposta que no ha quedat aprovada. ERC ha demanat que abans de prendre una decisió s'esperi a confirmar la xifra definitiva que correspondria a cada partit. Així, està previst que la decisió final es prengui en una nova junta de portaveus dimarts de la setmana vinent. 

Les exigències del PP i de Feijóo

En la seva visita aquest dilluns al Parlament de Catalunya, la primera d'un líder espanyol del partit en més d'una dècada, Alberto Núñez Feijóo va reclamar al PSC una mà d'ajuda per fer que el PPC tingués un senador per designació autonòmica per Catalunya per "una mínima coherència històrica". Recordant que el PP va donar suport a Miquel Iceta perquè fos president del Senat -durant un període de temps molt breu-, Feijóo assegurava que no seria "raonable" que ara els socialistes catalans neguessin als populars el dret de tenir un senador autonòmic.  Per la seva part, des de Vox, partit que compta amb 11 diputats al Parlament, quatre menys que el PP català, han denunciat que durant el debat que s'ha produït durant la Junta de Portaveus d'aquest dimarts, s'ha anat discriminant el partit ultra. 

Ara mateix, i segons els resultats de les eleccions del 2021, a la cambra alta espanyola hi ha tres senadors designats per ERC (Laura Castel Fort, Josep Maria Reniu i Héctor Sánchez Mira), tres pel PSC (Alfonso García, Antonio Poveda i l'exalcaldessa de l'Hospitalet Núria Marín) i dos de Junts per Catalunya (Josep Lluís Cleires i Teresa Pallarés).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!