Segona incompareixença de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Enric Millo i Maria Eugènia Gay a la comissió d'investigació del Catalangate. Tots quatre estaven citats aquest dijous al Parlament per donar explicacions sobre el cas d'espionatge que ha afectat més de 65 personalitats de l'independentisme català amb el programari Pegasus i, una vegada més, no s'han presentat. Només l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha enviat un burofax aquest mateix matí per explicar que no assistiria emparant-se en dictàmens del Consell d'Estat que l'"eximirien" d'haver de comparèixer per donar compte d'aquests fets. Davant aquesta situació, els tres partits independentistes (ERC, Junts i CUP) s'han conjurat a la comissió per traslladar en forma de denúncia a la Fiscalia aquestes incompareixences.
Les tres forces argüeixen que Rajoy, Sáenz de Santamaría, Millo i Gay incompleixen l'article 68.1 del reglament del Parlament, que recull que la cambra està habilitada per requerir compareixences "amb relació a qüestions que són competència de la Generalitat". En aquesta línia, el portaveu adjunt d'ERC a la cambra, Jordi Orobitg, sosté que es dona aquesta tessitura perquè la protecció de dades és competència exclusiva de la Generalitat. El mateix article, en el seu punt 3, estipula que "si la persona convocada desatén, voluntàriament, el requeriment de comparèixer davant una comissió d'investigació, la mesa del Parlament n'ha de donar compte al Ministeri Fiscal als efectes de substanciar la responsabilitat penal que hi pugui correspondre". Prèviament, ha d'haver-hi una notificació advertint els citats de la possible implicació penal de la incompareixença, un fet que ja es va traslladar donat que la primera vegada que van ser convocats tampoc van assistir a la comissió del Catalangate. A més d'ERC, Junts i la CUP, els comuns també han traslladat que donaran suport al que "decideixi la majoria" i que, per tant, se sumen a la proposta de denunciar a la Fiscalia els qui no han comparegut.
Ara, aquesta petició de la comissió haurà de passar per la mesa del Parlament, que és qui haurà d'autoritzar els serveis jurídics de la cambra a preparar aquesta denúncia "amb tots els fonaments legals" corresponents. De fet, es preveu que sigui així, ja que ERC, Junts i la CUP tenen majoria a l'òrgan rector de la institució. Aquesta acció se suma a un primer trasllat a la Fiscalia que va fer el Parlament el mes de març davant les incompareixences de Pedro Sánchez, Nadia Calviño, Yolanda Díaz, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska, Carmen Calvo, Teresa Cunillera, Álvaro García (fiscal general de l'Estat), Ángel Gabilondo (Defensor del Poble) o Pablo Lucas, jutge del Tribunal Suprem.
"Incompareixença de la democràcia espanyola"
Després de la comissió, ERC, Junts i CUP han fet una roda de premsa conjunta per donar detalls d'aquesta denúncia que han acordat impulsar. Jordi Orobitg (ERC) ha carregat contra l'"estructura piramidal que ha fet l'Estat per garantir la impunitat", Josep Rius (Junts) ha afegit que aquestes incompareixences són un "menysteniment al Parlament i a l'Eurocambra" i que representa la "no compareixença de la democràcia espanyola, incapaç de depurar responsabilitats sabent que van espiar i són culpables", i Montserrat Vinyets (CUP) ha recalcat que els dictàmens del Consell d'Estat en què s'emparen alguns dels que no han comparegut "no són llei".
Tot i admetre que és un "camí tortuós" el que cal recórrer davant els precedents en què la Fiscalia ha arxivat aquestes denúncies, Orobitg ha defensat que l'obligació de la cambra és "exhaurir totes les obligacions legals" i ha indicat que "és als tribunals internacionals on trobem justícia". Per a Rius, la "incompareixença dels tres poders de l'Estat" també és un menysteniment al Parlament Europeu perquè la comissió d'aquesta cambra va "concloure que calia fer una investigació justa i efectiva". Des de la CUP, Vinyets ha criticat que "quan són qüestions estructurals d'Estat, tant el PSOE com el PP es comporten de la mateixa manera per evitar investigacions". Les tres formacions han coincidit en expressar la seva "solidaritat" amb Plataforma per la Llengua, que aquest dijous ha revelat que van ser espiats amb Pegasus i han dut el cas als tribunals belgues.