El ple dels dies 26 i 27 d’abril estarà marcat per la votació de la reforma del reglament proposada per Junts pel Sí i que ha de permetre tramitar de manera exprés les lleis de desconnexió.

Així s’ha acordat aquest dimarts en la reunió de la Junta de Portaveus i la Mesa, que també ha donat inici al termini que tenen els grups per presentar esmenes a la totalitat, fins el proper 20 d’abril. Tant Cs, com el PSC i el PP ja han avançat que presentaran una esmena a la totalitat ja que consideren que el que es pretén amb la reforma del reglament és “coartar els drets dels diputats”.

La iniciativa de Junts pel Sí proposa, entre d’altres aspectes, canviar el reglament per tal que es puguin aprovar les proposicions de llei per lectura única a instàncies d’un sol grup. Fins ara, aquesta tramitació requeria del consens de tots els grups parlamentaris.

Tramitació de la reforma

Tal com requereix el reglament del Parlament, la proposta de Junts pel Sí es va impulsar a través d’una ponència conjunta, on només hi van assistir els grups de Junts pel Sí i la CUP.

Un cop celebrada la ponència, a partir del proper ple començarà el tràmit per accelerar l’aprovació de les lleis de desconnexió. El 26 i 27 de setembre es farà el debat a la totalitat de la reforma del reglament que, tot i les esmenes que ja han anunciat Cs, PSC i PP, tot indica que superarà el tràmit amb el suport de la CUP.

A partir d'aquell moment s'obriria un període per presentar esmenes i fer els corresponents debats en comissions. Tot i que Catalunya Sí Que es Pot no va participar a la ponència conjunta sí que ho farà en el debat sobre el reglament.

"Cop de mà parlamentari per restringir els drets dels diputats"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha assegurat que la reforma del reglament respon a un “cop de mà parlamentari per restringir els drets dels diputats”.

Segons ha assegurat en roda de premsa al Parlament, els socialistes presentaran una esmena a la totalitat perquè no consideren que calgui una reforma del reglament actual. Així mateix, entenen que la ponència conjunta no ha estat “parlamentària” el que, segons ha assegurat, els fa pensar que “no hi ha ganes d’afavorir la participació de tots els grups”, sinó d'agilitzar la tramitació de les lleis de desconnexió.

En una mateixa línia, el portaveu popular, Alejandro Fernández, ha lamentat “la baixa qualitat democràtica” que implica la reforma del reglament ja que “maltracta” els drets dels diputats.