Contra la impunitat. El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres constituir la primera comissió d'investigació parlamentària a tot l'Estat amb l'objectiu d'aclarir i de donar resposta als abusos sexuals que s'han comès durant anys a l'Església, i que han tingut històricament com a víctimes els menors. Es tracta d'un reclam llargament compartit per una multitud de plataformes socials, sobretot des que darrerament s'hagin destapat contínuament nous casos arreu del país. Ara, la cambra catalana ha apostat per respondre aquesta demanda amb una comissió que ha estat impulsada per Esquerra Republicana, la CUP i els Comuns, i que finalment ha rebut el vot favorable també del PSC i Junts després de presentar esmenes. Ciutadans s'ha sumat a l'últim moment, mentre que Vox i el Partit Popular s'han posicionat en contra.
El debat sobre aquesta proposta fa setmanes que ressona entre els passadissos del Parlament i que té presència durant les rodes de premsa dels partits. I és que hi ha hagut diverses pugnes entre les formacions per tal d'aconseguir millores. Així, mentre que ERC, la CUP i els comuns apostaven per l'estratègia d'una comissió d'investigació focalitzada en els abusos comesos en el si de l'Església catòlica, el PSC i Junts s'han mostrat reticents. Ambdós partits han treballat per ampliar la mirada i investigar també els casos de pederàstia comesos en altres indrets, com l'educació i el món esportiu. Finalment, i gràcies a unes esmenes presentades, el focus es veurà ampliat a altres entorns com el familiar, l'esportiu, l'escolar i el de l'oci.
El debat parlamentari
Des dels republicans, Raquel Sans ha volgut remarcar la importància d'aquest dia, i ha remarcat que no busquen anar "en contra de ningú", però sí que volen centrar la mirada sobre l'Església perquè en aquest context hi ha hagut nombrosos abusos. Per contra, l'Estat espanyol "no hi és ni se l'espera", mentre que el Parlament liderarà la lluita contra la xacra, ha dit. Per la seva banda, la cupaire Dolors Sabater ha situat l'Església com una "estructura de poder protegida per l'Estat", i ha celebrat la primera comissió "en el marc autonòmic del règim del 78". "El Parlament català va per davant, trencant les costures del marc estatal, i per això ens vigilen, controlen i represalien", ha dit. I la lila Jessica González ha remarcat la necessitat de lluitar "contra la impunitat dels agressors sexuals". "Les institucions no hem estat a l'altura i ens cal fer molt més: ens toca dur a terme un exercici de veritat i justícia", ha advertit.
Mentrestant, Raúl Moreno, dels socialistes ha recordat que "hi ha més àmbits d'investigació" fora de l'Església. "No podem dir-li a un jove abusat a l'àmbit esportiu que no podem investigar el seu cas", ha afirmat (de fet,el diputat Ramon Espadaler s'ha abstingut, justificant-se per la seva ideologia democristiana). I des de Junts, David Saldoni també s'ha pronunciat en una línia similar per destacar que des de la seva formació volien "obrir el focus" i tractar la problemàtica de la pederàstia "en tota la seva magnitud". Els taronges han defensat el seu vot favorable a l'últim moment gràcies a les esmenes del PSC i Junts, i treballaran perquè la comissió no sigui "un aquelarre" contra el catolicisme. Precisament és això el que avisa Vox que es produirà, que ha parlat d'"assenyalament" i "demonització" de l'Església. I els populars també han reiterat l'expressió utilitzada per Ciutadans.
A Espanya, el Defensor del Poble
A escala estatal, no s'ha aconseguit impulsar cap comissió d'investigació al Congrés dels Diputats, però la cambra sí que ha aprovat aquest març que una comissió independent d'experts vinculada al Defensor del Poble investigui els abusos sexuals a menors en el si de l'Església catòlica. La proposició no de llei del PSOE i PNB ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris menys Vox, que hi ha votat en contra. ERC, EH Bildu i Unidas Podemos han acabat votant a favor de la iniciativa, tot i que n'havien registrat una de paral·lela per investigar-ho en una comissió parlamentària que no ha prosperat. Per la seva banda, el PP també ha donat suport a la proposta, a la qual es van oposar d'entrada, perquè no volien que se centrés únicament en els abusos en institucions religioses. Amb l'aprovació, el Congrés ha tirat endavant per primera vegada la creació d'un instrument per esclarir els abusos sexuals en institucions religioses. La investigació estarà liderada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, de la mà d'una comissió independent d'experts. En aquesta comissió hi participaran víctimes d'abusos i membres de la mateixa Església.
Aquesta proposta ja ha rebut la crítica d'activistes i entitats com la Fundació Vicki Bernadet, que han proposat crear una comissió per investigar els abusos sexuals infantils que sigui alternativa a la del Defensor del Poble. El model que han plantejat aquests activistes és el d'una Comissió de la Veritat inspirada en la del Regne Unit. Suggereixen començar la investigació per l'Església a Catalunya perquè confien trobar suport del Parlament, com es demostra amb la comissió d'investigació aprovada avui. Els impulsors volen que la comissió tingui poders coercitius per obligar l'Església a comparèixer i a lliurar documents sobre aquest tema. Entre els objectius, quantificar l'"iceberg" dels abusos i l'encobriment. "No només volem saber quantes pomes podrides hi ha, sinó si el barril sencer estava podrit", afirma Miguel Hurtado, activista que ha escrit l'informe del model.