El Parlament ha votat a favor de l'ampliació de l'aeroport del Prat, mentre que ha rebutjat el projecte del Hard Rock i la B-40 fins a Granollers. Es tracta dels tres projectes estrella que el PSC va impulsar l'anterior legislatura i que, dues d'elles, quedaran en un calaix. Els acords d'investidura del PSC amb ERC i els Comuns ja especificaven que el nou Govern enterraria el Hard Rock i el projecte de la B-40 fins a Granollers, però el Parlament de Catalunya ho ha constatat aquest dijous en una votació del debat de política general a proposta del Partit Popular. I és que els socialistes han rebutjat el Quart Cinturó, s'han abstingut en el Hard Rock, mentre que amb l'aeroport hi han votat a favor. Tots tres projectes van condicionar els últims dos pressupostos i han canviat d'aquesta forma el sentit del seu vot respecte de l'anterior legislatura. 

Els populars, en la seva proposta de resolució, subratllaven dos declaracions de Salvador Illa: "Si soc president, construiré el Quart Cinturó sencer. De Terrassa fins a Granollers" (maig 2024); "el Hard Rock és víctima d'un Govern que no pren decisions" (gener 2024)". "Ambdues són declaracions clares, rotundes i sense matisació possible de Salvador Illa abans de ser investit president de la Generalitat", reclamen els populars. Per això, en el punt 6.1 proposaven "completar el traçat de la carretera B-40, iniciant les obres de construcció del tram conegut com a Ronda Nord entre Terrassa i Sabadell i signar el conveni amb l'Estat per a donar continuïtat a la B-40 fins a Granollers com a via d'alta capacitat". Aquesta proposta ha estat rebutjada amb 24 vots a favor, 107 en contra (PSC, Junts, ERC, CUP i Comuns) i dues abstencions d'Aliança Catalana. Els populars, d'aquesta forma, han evidenciat el canvi de postura del PSC, que ha hagut de cedir per poder arribar a un acord amb Esquerra Republicana i els Comuns.

També s'ha mostrat el canvi de postura amb el Hard Rock, i és que els populars incorporaven la següent proposta de resolució 6.2: "Aprovar, abans de finalitzar l'any 2024, el Pla Director Urbanístic (PDU) i l'informe ambiental del Complex Recreatiu i Turísitc (CRT) de Vila-seca i Salou, conegut com a Hard Rock". La votació ha comptat amb l'abstenció del PSC, Junts per Catalunya i Aliança, mentre el PP i Vox han votat a favor i ERC, els Comuns i la CUP hi han votat en contra. De fet, el Parlament també ha rebutjat aquesta proposta en una altra proposta de resolució, ja que els Comuns havien presentat la literalitat de l'acord d'investidura en el punt 6.3: "No facilitar projectes com el macrocasino del Hard Rock i, per aquest motiu, eliminar la reducció de la fiscalitat del joc prevista a la Llei 6/2014 en els pròxims pressupostos per l’any 2025". La votació ha tingut el suport de 72 diputats i 61 en contra.

En canvi, l'altra cara de la moneda és l'ampliació de l'aeroport del Prat. Tot i que no està del tot clar el com, el Parlament sí que ha donat suport a aquesta proposta, que ja fa mesos que el president Illa té entre cella i cella i que ha comptat amb el suport de 67 vots (PSC, PP i Comuns), 30 en contra (ERC, Comuns i CUP) i 37 abstencions (Junts i Aliança). La literalitat de la proposta de resolució deia així: "Accelerar els treballs i les conclusions de la comissió tècnica per a impulsar la materialització de la necessària ampliació del aeroport Josep Tarradellas-Barcelona-El Prat per a convertir aquesta essencial infraestructura aeroportuària en un autèntic hub intercontinental que connecti Barcelona amb Àsia i amb l'oest dels Estats Units d'Amèrica".

El PSC diu no a la gestió de l'aeroport del Prat

En el mateix debat sobre l'aeroport, Junts per Catalunya també havia proposat "obtenir de l'Estat el traspàs integral de l'aeroport d'El Prat –i de la resta d'aeroports catalans d'interès general–, així com dels recursos econòmics corresponents a les inversions pendents, amb l'objectiu de transformar aquesta infraestructura en un veritable hub intercontinental que permeti operar eficientment vols transoceànics". Una resolució que ha estat rebutjada pel Parlament amb els vots en contra del PSC, l'abstenció dels Comuns i el vot favorable dels independentistes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!