El Parlament Europeu ha castigat una eurodiputada del PSOE per assetjament laboral, tal com ha anunciat aquest dimarts la presidenta Roberta Metsola. Es tracta de Mónica González, que ha estat sancionada amb la pèrdua d'uns 10.140 euros en dietes i la suspensió d'activitat parlamentària durant 30 dies per "l'assetjament psicològic" exercit sobre tres dels seus assistents parlamentaris. Tot, l'endemà de l'inici del procés per aixecar la immunitat als implicats en el Qatargate — que esquitxa sobretot els socialistes i socialdemòcrates europeus.
El càstig és el resultat de les conclusions del comitè assessor europarlamentari encarregat d'examinar les denúncies sobre assetjament laboral entre personal parlamentari i eurodiputats, que ha considerat que el tractament de la socialista espanyola a tres membres del seu equip constitueix "assetjament psicològic". Així ho ha comunicat Metsola a l'inici de la jornada del ple reunit a Estrasburg (França), tot afegint que González ha infringit la norma de conducta parlamentària que insta a "abstenir-se de qualsevol mena d'assetjament psicològic o sexual" en l'exercici de les seves funcions. "Basant-me en les conclusions del comitè i després de tenir en compte les observacions de l'eurodiputada afectada, he decidit imposar-li una sanció (...) com a resultat del seu comportament contra els seus tres assistents", ha dit la presidenta.
González diu adeu a la dieta diària
La sanció implica la pèrdua durant 30 dies de l'anomenada "dieta diària" (338 euros diaris), que suma un total de 10.140 euros. Aquesta dieta serveix sovint per cobrir despeses d'allotjament i similars per cada dia que els eurodiputats participin en activitats oficials a Brussel·les o Estrasburg, sempre que acreditin la seva presència signant un registre. D'altra banda, la socialista espanyola també ha estat castigada amb la suspensió de l'activitat parlamentària durant un mes — sense que això afecti el seu dret a vot. Són cinc dies per l'assetjament a una persona del seu equip, quinze dies pel comportament amb una segona i deu dies pel cas d'una tercera.
L'eurodiputada del PSOE va ser notificada de la sanció aquest dilluns i ja ha anunciat que presentarà un recurs intern a la Mesa del Parlament Europeu, cosa que suspendrà el càstig mentre es revisa l'apel·lació. De fet, ha avançat que també portarà la qüestió al Tribunal General de la UE quan arribi el moment. González ha titllat d'injust tant el procés com la sanció, alhora que ha apuntat que les denúncies són "falses". "No he tingut les mínimes garanties processals que hauria tingut en qualsevol procés de la justícia ordinària", ha denunciat en un comunicat difós a les xarxes socials. Un exemple d'això és que el cas ha estat dirigit per una assistent parlamentària de la ultradreta europea, de manera que els "testimonis clau" que treballen amb ella no han estat escoltats.
Os comparto mi comunicado sobre los hechos anunciados hoy en el Parlamento Europeo: pic.twitter.com/V9HykkWYPF
— Mónica Silvana González /❤️ (@MonicaSilvanaG) January 17, 2023
La sanció a González, la més greu des del 2018
Mónica González va néixer l'any 1976 a Buenos Aires i exerceix d'eurodiputada a la comissió de Desenvolupament, en la delegació per a les Relacions amb Mercosur i en l'Assemblea Parlamentària Eurollatinoamericana. Fonts socialistes han confirmat a Efe que cap dels tres assistents que van presentar la denúncia continuen treballant amb ella, fins al punt que dos d'ells ja havien abandonat el lloc de treball en el moment que van elevar la queixa a les autoritats internes del Parlament Europeu.
L'Eurocambra va reforçar l'any 2018 les normes contra els casos d'assetjament psicològic i sexual entre eurodiputats, assistents i treballadors. Des d'aleshores, tan sols s'ha sancionat la liberal luxemburguesa Monica Semedo amb 15 dies de suspensió de dietes i participació en activitats parlamentàries per la seva conducta amb un assistent — de la mateixa manera que s'ha castigat la socialista portuguesa Maria João Rodrigues per un cas similar. És a dir, que la sanció a González és la més greu des del 2018. La presidenta del grup socialdemòcrata a l'Eurocambra, l'espanyola Iratxe García, ha assegurat que la seva formació "respecta" el càstig i que aplicaran "la mateixa sanció" dins del mateix grup. També ha dit que els socialdemòcrates europeus "acaben de conèixer la notícia", de manera que desconeixen els detalls del cas ni l'anàlisi de la comissió que ha examinat l'afer.