El ple del Parlament Europeu debatrà aquest dimecres a la tarda sobre el cas català. Així ha estat aprovat aquest dilluns, després que la jornada del referèndum estigués clarament marcada per la repressió policial, que va deixar 893 ferits.
Ho farà, però, amb les condicions de populars, socialdemòcrates i liberals europeus que han pactat un debat sobre la Constitució i Estat de Dret a Espanya a la llum dels recents esdeveniments a Catalunya, la petició que havien fet els socialistes.
Aquesta petició ha acabat imposant-se a la que havien fet els Verds europeus, que demanaven un debat sobre Catalunya però centrat en l'actuació policial i la demanda de diàleg per buscar una solució política després del referèndum de l'1-O. El debat serà finalment sobre l'"estat de dret" gràcies a l'aritmètica parlamentària de populars, socialistes i liberals.
La proposta del grup Verds (als quals pertanyen ERC, ICV i Equo), i que havia rebut el suport de l'Esquerra Unitària europea (Podem i IU), ja va ser plantejada i rebutjada la setmana passada pels grans grups, inclosos socialistes i populars. Finalment, però, i després dels últims esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya, el debat es farà, tot i que amb la limitació de parlar de la Constitució i l'estat de dret.
Els esdeveniments de l'1-O a Catalunya han generat un fort debat al Parlament Europeu, i aquests dies hi ha hagut un fort intercanvi de correus electrònics crítics amb l'actuació del govern espanyol.
Per la seva banda, el portaveu del PP a l'Eurocambra, González Pons, ha demanat que el debat només compti amb un torn de paraula per cada grup, on parli el president, perquè sigui del "màxim nivell". Una petició que ha estat acceptada i que, per tant, no tindrà dret a paraula cap eurodiputat català.