El ple del Parlament Europeu debatrà sobre l'espionatge dels estats a eurodiputats amb Pegasus. Així ho han decidit els grups parlamentaris aquest dijous, segons confirmen fonts parlamentàries. Ha estat una proposta del grup dels Verds/ALE, d'on són membres Diana Riba i Jordi Solé d'ERC, que van ser espiats segons les revelacions del Citizen Lab. Els eurodiputats de Junts també s'haurien vist afectats: Toni Comín abans d'agafar l'acta, Carles Puigdemont a través del seu entorn i, en el cas de Clara Ponsatí, per l'espionatge a un dels seus assistents. El debat 'L'ús de Pegasus per part dels estats membre de la UE contra individus, inclosos eurodiputats i la violació de drets fonamentals' se celebrarà el pròxim dimecres dia 4 de maig a Estrasburg a partir de les tres de la tarda. Després de les revelacions del Citizen Lab sobre el CatalanGate, el Parlament Europeu va anunciar la setmana passada que posava disposició dels eurodiputats un servei per revisar si tenen instal·lat el sistema d'espionatge Pegasus en els telèfons mòbils. Tot i això, la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, no s'ha pronunciat sobre l'espionatge a eurodiputats independentistes.
Comissió especial
Amb el CatalanGate com a teló de fons, la setmana passada també es va arrancar a l'Eurocambra la comissió especial per investigar Pegasus i altres programes d'espionatge. Arran de les primeres revelacions sobre el suposat ús del programari de vigilància Pegasus a Hongria, Polònia i Grècia, el Parlament Europeu va decidir al març establir aquesta nova comissió per determinar si el seu ús ha infringit la legislació de la Unió Europea i els drets fonamentals. La comissió té previst presentar un informe final d'aquí a un any.
Tsunami Democràtic, investigat
El govern espanyol de Pedro Sánchez va autoritzar el CNI a intervenir el telèfon mòbil de 18 membres de Tsunami Democràtic, la plataforma que va encapçalar les mobilitzacions contra la sentència de l'1-O. Segons publica El Confidencial aquest dijous, entre els espiats per indicació de l'executiu espanyol hi ha precisament l'enginyer que ha liderat la investigació sobre l'espionatge contra l'independentisme, Elias Campo. Segons aquest mitjà de comunicació, que cita fonts pròximes a l'operació, les investigacions tenien l'autorització preceptiva del Tribunal Suprem (TS) i els resultats es van enviar a la Moncloa.
La confirmació de la investigació de membres de Tsunami Democràtic arriba l'endemà que la ministra de Defensa, Margarita Robles, justifiqués l'espionatge a líders independentistes i uns dies abans que la directora del CNI, Paz Esteban, comparegui per informar del resultat de la investigació interna del servei d'intel·ligència. La titular de Defensa va acusar aquest dimecres l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar en resposta a la CUP Robles, que va criticar que "no els ha sentit dir res" quan "es hackegen organismes com el SEPE o telèfons de ministres". La titular de Defensa va argumentar que "no els ha vist mai defensar els principis bàsics de l'estat de dret".