El Parlament Europeu ha deixat sense escó Toni Comín, a l'espera d'una nova sentència —segons ha avançat Efe—. La decisió s'ha pres aquest dimarts després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi deixat Comín sense acta d'eurodiputat, perquè no l'ha inclòs a la llista de candidats electes que han complert amb el requisit d'acatar la Constitució. Ara, l'Eurocambra espera una sentència ferma sobre el cas de l'escó de l'eurodiputat de Junts.

Concretament, i segons han confirmat fonts parlamentàries a Efe, el Parlament Europeu s'ha basat només en la carta de la JEC amb la informació que 59 dels 61 eurodiputats electes han complert amb el requisit de l'acatament de la Constitució al Congrés dels Diputats. És a dir, tots menys Comín i una eurodiputada socialista —que acatarà la Carta Magna a la seva Junta Electoral Provincial—. Les mateixes fonts han recordat a l'agència de notícies que l'Eurocambra està vinculada per les comunicacions que rebi de les autoritats nacionals de cada Estat, que en el cas espanyol és la JEC.

Les sentències del TJUE i del TGUE

El desembre del 2019, una sentència del TJUE va reconèixer que Oriol Junqueras hauria d'haver tingut immunitat i que hauria d'haver pogut anar a Madrid a acatar la Constitució quan va ser elegit eurodiputat (no va poder fer-ho perquè era a presó). A partir d'aquí, l'aleshores president del Parlament Europeu, el socialista italià David Maria Sassoli, va interpretar que Toni Comín i Carles Puigdemont sí que eren eurodiputats —més de mig any després de la seva elecció, davant l'impediment del seu predecessor, el conservador italià Antonio Tajani—. Ara, el que ha interpretat l'Eurocambra és que l'eurodiputat de Junts disposa d'immunitat per viatjar fins a la capital espanyola i acatar la Carta Magna, tot i que Comín no vol córrer el risc de ser detingut.

A més, fonts properes al cas consultades per Efe consideren que la jurisprudència actual confirma que només els noms oficialment comunicats a la llista de candidats electes poden ser reconeguts com a eurodiputats, arran d'una sentència del juliol del 2022 en la qual el TGUE va rebutjar que Tajani fos responsable d'excloure Comín i Puigdemont del Parlament Europeu. Ara bé, els eurodiputats de Junts van recórrer contra aquesta decisió al TJUE i l'Eurocambra haurà d'examinar la resolució del recurs quan es produeixi.

El futur de Toni Comín

Encara no se sap quan arribarà la nova sentència, però sí que es preveu que el contingut sigui favorable a Comín i Puigdemont. Per què? Perquè el passat mes d'abril l'advocat del TJUE va defensar que el Parlament Europeu havia de declarar-los eurodiputats el 2019. Si bé l'opinió de l'advocat no és vinculant, és veritat que els jutges del tribunal solen mantenir el seu criteri. 

Per la seva banda, l'eurodiputat de Junts va titllar d'"irrellevant" que la JEC no l'inclogués a la llista d'eurodiputats aquest dilluns. "La presidenta Roberta Metsola sap molt bé què ha de fer, que és respectar el dret europeu i la jurisprudència europea", va declarar. Així, va recordar que la sentència del TJUE sobre l'escó de Junqueras és "inequívoca" i que explica "molt bé" que no cal jurar la Constitució per adquirir la condició d'eurodiputat, motiu pel qual va donar per fet que obtindria la credencial per assistir al ple de constitució de l'Eurocambra que tindrà lloc entre els dies 16 i 19 de juliol a Estrasburg. "És el que li ha indicat (a Metsola) el TJUE, i no pot actuar al marge", va insistir Comín, que s'ha mostrat confiat que s'actuarà "d'acord amb el dret europeu". Si la presidenta no li entrega la credencial, el que farà és "arriscar-se a rebre una demanda contra la seva decisió".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!