La comissió del Parlament Europeu encarregada d'investigar l'espionatge amb el programa Pegasus, la PEGA, ha reclamat per carta a la directora executiva de l'Europol que investigui les escoltes il·legals. Així doncs, la PEGA demana a Catherine de Bolle que la seva agència de seguretat arribi al fons dels abusos comesos amb aquest programa a la Unió Europea. "Des de juliol de 2021, s'ha fet públic l'ús il·legítim d'un programa d'espionatge contra ciutadans. Entre els objectius hi ha periodistes, polítics, ONG i dirigents polítics d'Espanya, Hongria, Polònia, Grècia i la Comissió Europea", comença denunciant la carta dirigida a de Bolle. La missiva denuncia que les escoltes il·legals vulneren els valors com la democràcia i suposen una "amenaça per la ciberseguretat de la Unió Europea". El Parlament Europeu recorda a l'Europol que té les competències per iniciar investigacions d'aquest estil sobre fets delictius en estats concrets que poden afectar a tota la Unió Europea.
‼️ @EP_PegaInquiry MEPs sent a letter to @Europol Executive Director Catherine de Bolle asking the agency to propose investigations into spyware abuses in 🇪🇺.
— PEGA Committee Press (@EP_PegaInquiry) October 3, 2022
(1/2) pic.twitter.com/JY3HIH9xvK
Què ha dit l'Europol fins ara?
L'única reacció sobre l'espionatge amb Pegasus per part de l'Europol és de finals del mes d'agost quan va assegurar que desconeixia que el programari d'espionatge Pegasus s'estava fent servir a la Unió Europea (UE) i ho va saber gràcies a les revelacions de CitizenLab. Això és el que va indicar el subdirector executiu d'Europol, Jean-Philippe Lecouffe, en la seva intervenció en el comitè de l'Eurocambra que investigava l'ús de Pegasus a la UE. Lecouffe va confirmar que encara no havien demanat a cap país que investigués l'espionatge amb el programari desenvolupat per NSO, malgrat que el nou reglament dona a l'agència la iniciativa per demanar investigacions als estats, que després són els que han de decidir si les fan o no. Segons va dir el director executiu d'Europol, encara s'estava "avaluant" si demanar investigacions als estats on s'ha espiat amb Pegasus. Davant les crítiques dels eurodiputats, que van acusar Europol d'inacció davant l'espionatge amb Pegasus, Lecouffe va remarcar que no descartaven demanar investigacions als estats i que encara ho estaven "avaluant". "Quant de temps esperarem? No ho sé, hem d'avaluar la situació i veure què fem", va afegir aquest estiu.
La justícia europea, inquieta
Precisament dijous passat, el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, reclamava al govern espanyol que remeti explicacions "per escrit" sobre l'ús del programari Pegasus, que es va fer servir per espiar persones relacionades amb el moviment independentista. En declaracions als passadissos del Congrés dijous passat amb motiu de la seva visita institucional a Madrid, Reynders va recordar que la Comissió Europea ha enviat cartes a Espanya, Hongria, Polònia i Grècia demanant informació sobre l'espionatge amb programaris com Pegasus i ha demanat a l'estat espanyol una "reacció escrita", que encara no ha arribat. El comissari europeu va explicar que la ministra de Justícia, Pilar Llop, li va donar "molta informació" en la trobada que van mantenir, però va insistir que la CE vol el "detall" per escrit "al més aviat possible". Reynders va remarcar que l'ús que facin els estats de Pegasus ha de ser "proporcionat i necessari" encara que tinguin marge per fer-lo servir per motius de seguretat nacional. En aquest sentit, el comissari europeu va demanar que en la resposta s'especifiqui quina implementació s'ha fet de la llei estatal.