La comissió especial del Parlament Europeu pel programari Pegasus ha fet el primer pas per enviar una missió a Espanya per estudiar l'espionatge massiu que ha afectat l'entorn independentista i alguns membres del govern espanyol. Els eurodiputats havien decidit viatjar a Polònia, Israel i Hongria, però avui dimarts han decidit debatre si ampliar la visita a Espanya i els Estats Units d'Amèrica. Després d'una reunió a porta tancada dels coordinadors de la comissió, s'ha plantejat enviar una delegació a Espanya, però no s'ha formalitzat cap acord en ferm. Segons recullen diversos mitjans, la visita per l'espionatge amb Pegasus es podria acabar produint en un futur.
Es dona el cas que el president Carles Puigdemont forma part d'aquesta comissió especial europarlamentària. Això, tal com va assegurar el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, podria obrir la porta a un retorn del president per interrogar al CNI i al magistrat d'enllaç amb l'agència d'espionatge espanyola, Pablo Lucas, emparant-se en la "missió oficial". "Si entra en territori espanyol com a membre de la delegació, té tota la protecció d'aquesta condició", va assegurar Cuevillas. L'advocat va assegurar que aquesta és "una possibilitat" i que entén que "si entra com a membre de la comissió de l'Eurocambra, l'Estat espanyol no s'atrevirà a detenir-lo".
Compareixença d'experts en ciberseguretat
Aquest dimarts s'ha reunit la comissió de l'Eurocambra que investiga Pegasus, on han comparegut experts en ciberseguretat que "no han deixat cap dubte sobre l'extrema perillositat d'aquesta mena de programari". Així ho ha considerat l'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont, que en una piulada ha assegurat que Pegasus "sigui de curs legal entre els països europeus és una vergonya". "Una bomba a la democràcia", ha afegit. Els esmentats experts han dit que l'empresa israeliana NSO ha de saber quines persones han estat víctimes d'espionatge amb Pegasus, ja que part del procés s'ha de fer juntament amb el fabricant. En la compareixença al comitè de l'Eurocambra que investiga Pegasus, l'expert Adam Haertlé ha assegurat que és l'empresa la que controla les infeccions dels dispositius. "La verificació que el telèfon està disponible es fa amb el coneixement d'NSO. Hauria de saber quines són les víctimes", ha apuntat Haertlé.
L'investigador de Citizen Lab Bill Marczak també ha comparegut a la comissió en qüestió i ha dit que és "difícil" saber qui hi ha darrere d'una infecció perquè es poden utilitzar intermediaris. Segons Marczak, saber si un govern està darrere d'un espionatge amb Pegasus és "tot un repte". "Es poden utilitzar servidors intermediaris per encobrir l'origen i el destí dels atacs, així com per ocultar on s'han enviat les dades", ha subratllat l'expert de Citizen Lab. Amb tot, Marczak ha dit que una manera d'investigar si un govern està darrere dels atacs és "agrupant" casos i mirant a qui podria interessar aquest espionatge.