El cas català ha irromput per primera vegada en el ple del Parlament Europeu. Després dels esdeveniments de diumenge passat, on la repressió policial contra el referèndum va deixar gairebé 900 ferits, l'Eurocambra ha rebutjat unànimement aquesta actuació policial. Tots els grups han condemnat la violència i han fet una menció als ferits. D'altra banda, però, també han demanat diàleg entre el govern espanyol i català, sempre dins el marc constitucional i l'estat de dret.
El debat s'ha fet al màxim nivell, ja que ha comptat amb la intervenció del vicepresident de la Comissió Europea i dels presidents o vicepresidents de tots els grups parlamentaris. La Comissió, però, ha rebutjat fer qualsevol tipus de mediació entre els dos governs, com li reclamaven els grups dels Verds i l'Esquerra Unitària Europea.
El debat ha començat amb la intervenció del vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, que ha fet una defensa de l'estat de dret, però que també ha recordat que "la violència no resol res i que no es pot utilitzar per combatre la política". El vicepresident ha assegurat que tot govern té dret a mantenir l'estat de dret i pot fer un "ús proporcional" de la força, però no anar més enllà, i ha titllat les imatges de diumenge d'"aterridores".
Timmermans ha assegurat que Europa es basa en la democràcia però també en el "respecte a la llei" i ha recordat que no es pot "excloure un de l'altre". Per això, ha demanat deixar "el camí de la confrontació" i apostar pel diàleg. Ara bé, el representant del poder executiu europeu ha rebutjat que la Comissió pugui fer de mediador entre els dos governs, com li demanaven els partits de l'esquerra europea.
Per part del Partit Popular Europeu (PPE), ha parlat el president del grup, Manfred Weber, que ha volgut començar la seva intervenció amb un record als ferits i ha rebutjat la violència a Catalunya. Dit això, però, els populars han estat molt crítics amb el govern català. "És inacceptable que el govern català animi els ciutadans a trencar la llei", ha criticat Weber, que ha amenaçat l'executiu de Carles Puigdemont que si declara la independència "deixarà Espanya i la Unió Europea". Weber també ha fet una defensa aferrissada de l'estat de dret i a la unitat d'Espanya.
El president dels socialistes europeus (S&D), Gianni Pittella, ha condemnat la violència d'aquest diumenge i ha qualificat l'actuació policial de "desproporcionada". Pitella ha demanat diàleg i ha criticat la gestió de l'executiu de Mariano Rajoy de la crisi a Catalunya. Tot i això, el socialista també ha criticat el Govern català, ha assegurat que no té legitimitat per fer una declaració d'independència i l'ha advertit que fer-ho "seria afegir més llenya al foc" i que portaria "nous desastres".
Guy Verhofstadt, el president dels Liberals (ALDE), ha titllat de "deplorable" la violència policial durant el referèndum "encara que es basés en una sentència judicial". Ara bé, ha criticat durament la votació, ja que considera que li faltaven "garanties" i que "ja se sabia el resultat abans de fer-se". Verhofstadt ha assegurat també que "ningú ha de donar lliçons de democràcia" a Espanya, ha demanat respecte a la llei, però també anar més enllà de la llei. El liberal ha advertit que tirar endavant el resultat del referèndum causarà "una fractura" i per això, ha demanat aturar l'escalada de tensió i que hi hagi "diàleg i cooperació".
Per altra banda, tant el grup dels Verds/ALE com el de l'Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL), han demanat a la Comissió Europea que s'involucri en el cas català i que faci una mediació entre els dos governs. Una proposta que ha estat rebutjada per la Comissió. Patrick Le Hyaric (GUE/NGL) ha condemnat fermament la violència i ha criticat que la Unió Europea no s'hagi pronunciat tan clarament contra l'actuació policial de diumenge. Le Hyaric ha recordat que els pobles tenen dret a l'autodeterminació, ha demanat diàleg i ha titllat el govern espanyol de "fred i feble".
Ska Keller (Verds/ALE) ha anat més enllà i ha assegurat que l'1-O va ser un dia "trist per a Espanya i per a Europa". Keller ha qualificat l'actuació policial d'inacceptable", "desproporcionada" i "injustificable". També ha estat molt dura amb la resposta de Mariano Rajoy, que assegura que s'ha "negat a tenir un diàleg" i l'ha acusat d'empitjorar la situació amb l'actuació de diumenge. "El cas català s'ha de resoldre amb política i no policialment", ha assegurat la líder dels Verds europeus que ha demanat diàleg i mediació.
Pel que fa als grups euroescèptics (el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, el de l'Europa de les Nacions i les Llibertats, el de l'Europa de la Llibertat i de la Democràcia Directa i el portaveu dels no inscrits, que formava part del UKIP britànic) han aprofitat el cas català per criticar la Unió Europea. Tots ells han criticat que la UE tingui una "doble vara de mesurar" depenent de l'Estat del qual es parla, titllant-la inclús d'"hipòcrita" i de "decepció" per als catalans. També han criticat la violència policial de diumenge.